Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Żelownice i ich zastosowanie w cukierniach

Wszystkie cukiernie i zakłady cukiernicze, które produkują dużą ilość słodkich wyrobów, powinny być wyposażone w odpowiednie sprzęty. Całe linie produkcyjne lub pojedyncze urządzenia, takie jak żelownice, są niezbędne w celu zapewnienia wydajnej i szybkiej produkcji. Zastępują one większość zadań wykonywanych ręcznie, co w dużej mierze usprawnia pracę. Do czego więc służą żelownice i jakie jest ich zastosowanie w cukierniach? Sprawdźmy!
Czym są i jak działają żelownice?
Żelownice to niewielkie, wolnostojące urządzenia, które wyposażone są w specjalny system podgrzewania. Zbiornik (który może mieć pojemność np. 1 litr) otoczony jest grzałkami, które grzeją zawartość, dopóki nie uzyska ona wymaganej temperatury. Wbudowany w maszynę kompresor natomiast dodatkowo wyrównuje ciśnienie w zbiorniku. Za pomocą żelownic do cukierni można podgrzewać:
Przeczytaj również: Możliwości urządzenia wielofunkcyjnego Ribot 30
żele,
czekolady,
pomady,
oraz inne gęste sosy i syropy wykorzystywane w cukiernictwie.
W momencie, gdy żel będzie miał pożądaną temperaturę oraz ciśnienie, zbiornik wraz z zawartością może zostać odłączony od korpusu żelownicy, by móc go używać w innym miejscu.
Jakie jest zastosowanie żelownic w cukierniach?
Żelownice natryskowe służą do powlekania żelem rozmaitych wyrobów cukierniczych. Za ich pomocą można szybko i sprawnie dekorować produkty, które zyskują estetyczny wygląd. Urządzenie to wyposażone jest w wygodny pistolet ciśnieniowy, który umożliwia jednolite, a jednocześnie wygodne powlekanie wyrobów cienką warstwą surowca.
Wykorzystanie żelownic pozwala na nie tylko znacznie wydajniejszą i sprawniejszą pracę podczas produkcji słodkości, ale też oszczędniejsze wykorzystanie przygotowanych polew. Co więcej, dzięki zbiornikowi, który cały czas utrzymuje odpowiednią temperaturę i ciśnienie, glazura nie zastyga i jest cały czas gotowa do użycia.
Pozostałe maszyny cukiernicze do dekoracji
Producenci urządzeń piekarniczych i cukierniczych, tacy jak Guz Technika Piekarnicza, zapewniają szeroki wybór maszyn służących do dekoracji ciast, ciastek, czekoladek, rogalików i pozostałych słodkich wyrobów. W piekarniach i innych zakładach spożywczych, poza żelownicami, często można spotkać m.in.:
urządzenia do natrysku czekolady,
pomadziarki,
strugaczki do czekolady.
Znacznie ułatwiają one codzienne prace i są niezastąpione, szczególnie w przypadku produkcji masowej, w której ręczne wykonywanie tych zadań zajęłoby znacznie więcej czasu. Co więcej, dzięki nim wszystkie gotowe produkty zyskują jednakowy, a przy tym smakowity i estetyczny wygląd.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana