Artykuł sponsorowany

Zasady działania kotleciarki do mięsa

Zasady działania kotleciarki do mięsa

Większość kucharzy rozbija mięso (w celu uzyskania kotleta o odpowiedniej grubości) za pomocą ręcznego tłuczka. O ile w warunkach domowych takie rozwiązanie się sprawdza, o tyle w lokalach gastronomicznych i dużych firmach cateringowych może uchodzić za zbyt czasochłonne. Z ratunkiem przychodzi profesjonalna kotleciarka do mięsa. Czym charakteryzuje się taka maszyna?

Czym są kotleciarki? Jak działają?

Kotleciarka to profesjonalna maszyna rozbijająca, wykorzystywana w branży gastronomicznej. Jej użytkowanie stanowi alternatywę dla czasochłonnego, tradycyjnego rozbijania mięsa za pośrednictwem tłuczka. Kotleciarka do mięsa pozwala przyspieszyć pracę kucharzy i zaoszczędzić czas, który można przeznaczyć na wykonywanie innych kulinarnych zadań. Umożliwia ona sprawne zmiękczanie mięsa bez naruszania jego struktury. Za pośrednictwem jej mechanizmu (stekownicy) kucharz szybko nacina przygotowane wcześniej płaty mięsa. W rezultacie otrzymują one pożądaną grubość i wielkość, co ma wielkie znaczenie przy przygotowywaniu potraw w restauracji.   

Działanie kotleciarki jest względnie proste. Płaty mięsa trafiają najpierw do górnego otworu wlotowego, po czym są automatycznie przesuwane w dół. Podczas owej drogi wałki tnące delikatnie naciągają mięso. Następuje spulchnianie (przepuszczanie porcji mięsa przez maszynę pod różnymi kątami). Ów proces można powtarzać wielokrotnie – do momentu, aż kucharz uzyska właściwą, zmiękczoną strukturę mięsa. Taki kotlet można poddać dalszej obróbce (np. smażeniu).   

Produkcją profesjonalnych kotleciarek do mięsa zajmuje się niemiecka firma BECK CLIP SYSTEMS, która tworzy także klipsownice i automaty klipsujące.

Zastosowanie kotleciarek do mięsa

Kotleciarki do mięsa mają wszechstronne zastosowanie w branży gastronomicznej. Za ich pośrednictwem można przygotować tradycyjne schabowe, bitki, sznycle, zrazy, steki wołowe lub wieprzowe, rolady i filety z piersi kurczaka, indyka, mięso na burgery. Co ciekawe, owo urządzenie przyda się także do rozbijania innych, niemięsnych produktów, np. spodów na pizzę. Profesjonalne kotleciarki pomagają w usprawnieniu pracy restauracji, firm cateringowych, zakładów produkcyjnych.

Czy kotleciarka rozbije każdy typ mięsa?

Profesjonalna kotleciarka powinna poradzić sobie z obróbką mięs każdego rodzaju – szczególnie w przypadku twardych surowców o rozciągliwej konsystencji, np. wołowej karkówki, steka, schabu wieprzowego. Owo urządzenie potocznie w gastronomii nazywa się maszynką do rozbijania kotletów schabowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.