Artykuł sponsorowany

Zasadnicze różnice między mąką pszenną i żytnią

Zasadnicze różnice między mąką pszenną i żytnią

Mąka to jeden z powszechniejszych produktów spożywczych wykorzystywanych w piekarnictwie i nie tylko. W zależności od zastosowania wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje mąki. Zaliczają się do nich produkty pszenne oraz żytnie. Czym się one od siebie różnią? W jakich sytuacjach lepiej zdecydować się na pierwsze, a kiedy na drugie rozwiązanie? Zapraszam do czytania.

Zastosowanie mąki pszennej

Mąkę spożywczą produkuje się zarówno z żyta, jak i pszenicy. Na czym polega różnica między tymi produktami? Zdecydowanie większą popularnością cieszą się wyroby pszeniczne. Sprawdzą się one do wypieku różnego rodzaju wyrobów, od słonych bułek przez chleb po słodkie ciasta.

Mąki pszeniczne charakteryzują się wysoką zawartością białka oraz lekkostrawnością. Takie produkty są nieco bardziej kaloryczne od ich żytnich odpowiedników. Ciasto z mąki pszenicznej jest bardziej pulchne oraz elastyczne.

W tym przypadku wyróżnia się powszechną mąkę chlebową oraz nieco bardziej prestiżową makaronową. Tą drugą, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje się między innymi do produkcji domowego makaronu.

Młynomag to firma specjalizująca się w produkcji wielu rodzajów mąki paczkowanej oraz piekarniczej. W 100% naturalne składniki regionalnego pochodzenia oraz historia młyna sięgająca XVI wieku to cechy wyróżniające firmę na tle konkurencji.

Gdzie sprawdzi się mąka żytnia?

Mąka żytnia wykorzystywana głównie do wypieku pieczywa oraz ciast słonych charakteryzuje się nieco bardziej kwaskowatym smakiem oraz zbitą konsystencją. Warto dodać, że ten typ mąki bez problemu sprawdzi się jako dodatek również do słodkich wyrobów.

Żyto zawiera znacznie więcej błonnika pokarmowego oraz witamin od pszenicy. Przeważa także w ilości minerałów, a przy tym jest bardziej sycące. To właśnie dlatego na takie rozwiązanie decydują się głównie osoby chcące zrzucić zbędne kalorie oraz dbające o zdrową dietę. Mąka sporządzana z żyta z reguły ma ciemniejszy odcień.

Pamiętaj jednak, że tutaj dużo zależy również od typu mąki. Im wyższa wartość, tym będzie ona bogatsza w składniki odżywcze. Mąka biała zwana również tortową to typ 450. Wyrobom razowym z kolei przypisuje się typ 2000. Jeśli nie możesz zdecydować się na konkretny produkt, ciekawą propozycją jest naprzemienne stosowanie poszczególnych wyrobów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.