Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zasadnicze różnice między mąką pszenną i żytnią
Mąka to jeden z powszechniejszych produktów spożywczych wykorzystywanych w piekarnictwie i nie tylko. W zależności od zastosowania wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje mąki. Zaliczają się do nich produkty pszenne oraz żytnie. Czym się one od siebie różnią? W jakich sytuacjach lepiej zdecydować się na pierwsze, a kiedy na drugie rozwiązanie? Zapraszam do czytania.
Zastosowanie mąki pszennej
Mąkę spożywczą produkuje się zarówno z żyta, jak i pszenicy. Na czym polega różnica między tymi produktami? Zdecydowanie większą popularnością cieszą się wyroby pszeniczne. Sprawdzą się one do wypieku różnego rodzaju wyrobów, od słonych bułek przez chleb po słodkie ciasta.
Mąki pszeniczne charakteryzują się wysoką zawartością białka oraz lekkostrawnością. Takie produkty są nieco bardziej kaloryczne od ich żytnich odpowiedników. Ciasto z mąki pszenicznej jest bardziej pulchne oraz elastyczne.
W tym przypadku wyróżnia się powszechną mąkę chlebową oraz nieco bardziej prestiżową makaronową. Tą drugą, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje się między innymi do produkcji domowego makaronu.
Młynomag to firma specjalizująca się w produkcji wielu rodzajów mąki paczkowanej oraz piekarniczej. W 100% naturalne składniki regionalnego pochodzenia oraz historia młyna sięgająca XVI wieku to cechy wyróżniające firmę na tle konkurencji.
Gdzie sprawdzi się mąka żytnia?
Mąka żytnia wykorzystywana głównie do wypieku pieczywa oraz ciast słonych charakteryzuje się nieco bardziej kwaskowatym smakiem oraz zbitą konsystencją. Warto dodać, że ten typ mąki bez problemu sprawdzi się jako dodatek również do słodkich wyrobów.
Żyto zawiera znacznie więcej błonnika pokarmowego oraz witamin od pszenicy. Przeważa także w ilości minerałów, a przy tym jest bardziej sycące. To właśnie dlatego na takie rozwiązanie decydują się głównie osoby chcące zrzucić zbędne kalorie oraz dbające o zdrową dietę. Mąka sporządzana z żyta z reguły ma ciemniejszy odcień.
Pamiętaj jednak, że tutaj dużo zależy również od typu mąki. Im wyższa wartość, tym będzie ona bogatsza w składniki odżywcze. Mąka biała zwana również tortową to typ 450. Wyrobom razowym z kolei przypisuje się typ 2000. Jeśli nie możesz zdecydować się na konkretny produkt, ciekawą propozycją jest naprzemienne stosowanie poszczególnych wyrobów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana