Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Wyroby z dziczyzny. Przykłady
Dziczyzna od sprawdzonych dostawców jest mięsem niskokalorycznym, bogatym w witaminy i minerały, a jednocześnie odznaczającym się specyficznym leśnym smakiem. Z racji tego, że jej liczne walory są coraz bardziej doceniane przez konsumentów, sklepy sprzedające mięso z dzika, jelenia lub sarny stale poszerzają swoją ofertę o kolejne wyroby z dziczyzny. Opisujemy, co rynek mięsny i wędliniarski ma do zaproponowania amatorom dziczyzny.
Mięso z sarny, jelenia, bażantów – to też dziczyzna!
Dziczyzna swoją nazwę zawdzięcza temu, że jest pozyskiwana z mięsa zwierząt żyjących na wolności. Z tego też wynikają jej właściwości prozdrowotne – zwierzęta te żywią się bowiem naturalnym pokarmem z lasów, a nie faszerowaną antybiotykami paszą, co ma przełożenie na dobrą jakość mięsa i dużą zawartość składników odżywczych.
Choć mianem dziczyzny zwykło się określać przede wszystkim mięso z dzika, to również jelenina, sarnina, a także mięso z królików, zajęcy, kuropatw, bażantów i wielu innych zwierząt „dzikich” do tego zbioru się zalicza. Wielu dostawców mięsa, takich jak sklep z dziczyzną Podlaskie Wyroby, sprzedaje sztuki mięsa z dzika, jelenia, sarny i dzikiego ptactwa, a także przerabia je na poszczególne wyroby.
Mięso na steki, pieczenie, burgery, strogonowa i inne potrawy
Tak jak wieprzowinę i wołowinę, z wyrobów z dziczyzny można przygotować wiele smacznych potraw. Steki z szynki z jelenia wykorzystuje się do przyrządzania steków na grilla czy strogonowa. Z combra z jelenia też da się zrobić steki, a ponadto carpaccio, sznycle, tatara i wiele innych dań. Soczysta pieczeń z dzika jest potrawą cenioną w naszym kraju i obecną na wielu polskich stołach – i to nie tylko przy okazji imprez okolicznościowych.
Odpowiednio doprawiona i zamoczona w aromatycznych sosach karkówka z dzika sprawdzi się jako danie na grilla znacznie smaczniejsze od tych, które na imprezach grillowych są przyrządzane z innych mięs. A może chciałbyś posmakować jedynego w swoim rodzaju gulaszu? Soczyste, o korzennym bądź orzechowym posmaku, mięso gulaszowe z sarny sprawi, ze uda ci się przyrządzić najlepszej jakości gulasz. Tą węgierską potrawę, a także pyszne hamburgery, zrobisz też z mięsa gulaszowego z jelenia.
Najlepsze wędliny są z dziczyzny
Sklepy mięsne prześcigają się również w dodawaniu do swojego asortymentu nowych rodzajów wędlin z dziczyzny. Soczysta szynka z sarny, polędwica z jelenia, kiełbasa krakowska z dzika, pasztet z dzika z dodatkiem żurawiny o słodko-winnym smaku – to tylko kilka przykładów wędlin, jakie można nabyć w sklepach sprzedających dziczyznę!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana