Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Walory smakowe włoskiej kuchni
Z czym kojarzy się Italia? Wielu osobom głównie z niepowtarzalną kuchnią, uwielbianą nie tylko w „kraju buta”, ale w zasadzie na całym świecie. Polacy również bardzo upodobali sobie włoskie specjały i chętnie wprowadzają je do swojego codziennego menu. Czym charakteryzują się typowe włoskie potrawy i gdzie warto poszukiwać najlepszych kulinarnych inspiracji?
Włoska kuchnia – niezwykły wyróżnik kraju południa
Śródziemnomorskie dania cieszą się uznaniem smakoszy z wielu krajów. Ale dla Włochów jedzenie ma wymiar nie tylko zmysłowy, ale przede wszystkim socjalizacyjny.
Obywatele tego kraju traktują wspólne spożywanie posiłków jako najlepszy sposób na spędzanie czasu w gronie rodziny i znajomych. Nawet najprostsze dania, podane w doborowym towarzystwie, smakują bowiem jak najbardziej wykwintna propozycja.
Jest z czego wybierać. Kuchnia włoska (w Płocku oferowana w restauracji Bazylia) składa się z takich dań jak:
pizza (tradycyjna i calzone – w formie dużego pieroga),
spaghetti i penne,
lazania,
risotto,
tiramisu.
Oczywiście to tylko najbardziej znane propozycje, bo w rzeczywistości bogactwo smaków jest praktycznie nieskończone. Poza smakowitymi potrawami Włosi słyną ponadto z zamiłowania do dobrych trunków oraz ze znakomitej aromatycznej kawy – jednej z najlepszych na świecie.
Nie można również zapomnieć o fantastycznych produktach, będących składnikami dań, czyli o oliwie z oliwek, pomidorach czy serach (zwłaszcza ricotta, mozarella i mascarpone).
Czy włoska kuchnia jest zdrowa?
Zasada jest prosta: jeśli tylko dania oparte są na dobrej jakości komponentach, a w dodatku szef kuchni dba o to, by posiłek był pełnowartościowy, to można z pełnym przekonaniem powiedzieć, że kuchnia włoska jest zdrowa.
Oczywiście we wszystkim warto zachować umiar. Nadmiar pizzy na pewno nikomu nie będzie służyć, podobnie jak zbyt duże porcje makaronów serwowane codziennie. Natomiast jeśli tylko znajdzie się balans między smakiem, kalorycznością i źródłem pochodzenia, na pewno będzie to z korzyścią dla ciała (i ducha).
Gdzie zamawiać włoskie dania?
W całej Polsce można znaleźć mnóstwo polecanych restauracji włoskich. Faktem jest, że Polacy bardzo upodobali sobie kuchnię z Italii i chętnie zamawiają pizzę, makarony i lazanie.
Z ciekawą ofertą kulinarną wychodzi na przykład płocka restauracja Bazylia, która serwuje klientom wyjątkowo smakowite dania kuchni południa, dbając nie tylko o smak i jakość, ale również o estetykę podania.
Na pewno żaden smakosz nie wyjdzie z lokalu niezadowolony – tego można być pewnym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana