Artykuł sponsorowany

Walory smakowe borowika szlachetnego

Walory smakowe borowika szlachetnego

Polacy kochają grzyby pod każdą postacią! Borowik szlachetny, król polskich grzybów, świetnie sprawdza się w daniach kuchni regionalnej. Jakie są jego najważniejsze walory smakowe? Dowiedz się więcej!

Najchętniej zbierany grzyb w Polsce

Borowik szlachetny, potocznie zwany również prawdziwkiem, to jeden z najpopularniejszych polskich grzybów. Posiada charakterystyczny brązowy kapelusz, którego kształt początkowo jest gładki i półkolisty, a później nieco bardziej wypukły. Jego brzuchaty, siatkowany trzon osiąga wysokość nawet do 20 cm i ma od 1 do 10 cm grubości. Można go zbierać zarówno latem, jak i jesienią, dzięki czemu możemy się nim cieszyć dłużej niż innymi gatunkami. W 2000 roku borowiki można było zbierać nawet w grudniu! Borowiki szlachetne rosną zwykle pojedynczo lub w niewielkich grupach. Najłatwiej znaleźć je w lasach iglastych, niemniej jednak czasem pojawiają się również w lasach mieszanych i liściastych.

Jak smakuje borowik?

Wielu koneserów twierdzi, że borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych polskich grzybów. Ma łagodny grzybowy smak i przyjemny orzechowy zapach. Z tego powodu prawdziwki są wykorzystywane nie tylko jako dodatek do potraw, lecz także jako przyprawa. Można je poddawać różnym rodzajom obróbki. W grę wchodzi suszenie, gotowanie, pieczenie, smażenie czy marynowanie. Warto także wspomnieć o tym, że grzyb ten ma także wiele walorów zdrowotnych. Borowiki zawierają wiele witamin oraz białko, błonnik, potas, fosfor, żelazo i magnez. Co więcej, większość wartości odżywczych można zachować także po ususzeniu. Borowiki można suszyć samemu lub kupić gotowy produkt. Wśród sprawdzonych dostawców suszonych borowików można wymienić m.in. przetwórnię grzybów Seweryn.

Potrawy z borowikiem szlachetnym

Prawdziwki wykorzystywane są w niezliczonych potrawach kuchni polskiej. Świetnie sprawdzą się jako jeden z głównych składników aromatycznej zupy grzybowej. Po ususzeniu mogą być one wykorzystywana jako farsz do pierogów i krokietów. Bardzo dużą popularnością cieszy się także sos borowikowy, którego najczęściej używa się do potraw mięsnych. Grzyby te mogą być również wykorzystywane do przyrządzania bardziej nowoczesnych potraw, furorę robią m.in. takie dania jak wegetariański pasztet z suszonych borowików oraz zapiekanka ziemniaczana z borowikami. Pokazuje to, że niezwykłe walory smakowe prawdziwków zadowolą zarówno tradycjonalistów, jak i zwolenników innowacyjnych rozwiązań.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.