adult content warning

Strona dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat?

Artykuł sponsorowany

Skąd bierze się gaz w piwie?

Skąd bierze się gaz w piwie?

Dla koneserów piwa bezsprzecznie najważniejsza jest piana, jednak równie trudno jak bez rosnącej pianki wyobrazić sobie dobre piwo bez bąbelków. Gaz jest niezbędny, by odczuwać prawdziwą przyjemność z picia zarówno piwa, jak i wielu innych napojów. Ale jak właściwie gaz trafia do piwa? I co to za gaz? Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, przeczytaj poniższy artykuł.

Zastosowanie gazów spożywczych w browarnictwie

Gazy spożywcze, które wykorzystywane są między innymi do produkcji piwa, to najczęściej dwutlenek węgla, ciekły azot lub ich mieszanka. Dwutlenek węgla wytrąca się w piwie w trakcie fermentacji, jednak w ilości niewystarczającej, by spełnić oczekiwania smakoszy. Nasycanie piwa dwutlenkiem węgla, dzięki któremu charakteryzuje się ono wyraźnym smakiem i aromatem, odbywa się podczas rozlewania uwarzonego napoju do pojemników oraz w czasie wyszynku, czyli nalewania piwa w barze. Gotowe mieszanki gazów, niezbędne do osiągnięcia wysokiej jakości produktu, dostępne są między innymi u producenta i dystrybutora gazów spożywczych ImtechGaz z Warszawy.

W jaki sposób piwo nasyca się gazem?

Podczas produkcji piwo musi być bezwzględnie chronione przed dostępem powietrza, ponieważ wskutek kontaktu z tlenem napój szybko się zepsuje. Gdy gotowy produkt jest rozlewany do butelek, puszek, kegów i innych pojemników, powietrze usuwa się z rur przy użyciu odpowietrzonej wody, a następnie zastępuje gazami spożywczymi lub piwem. Z kolei podczas wyszynku ciśnienie uwolnione podczas otwarcia kranu powoduje, że gaz z butli trafia do beczki z piwem i wypycha je do nalewaka, wypełniając drobnymi bąbelkami. Tylko niektóre gatunki piwa nasycane są dwutlenkiem węgla w procesie refermentacji.

Dwutlenek węgla a piwna piana

Powstawanie tak ważnej dla smakoszy piwa piany jest bezpośrednio związane z obecnością musujących bąbelków. Otwarcie butelki lub puszki skutkuje wytrąceniem się dwutlenku węgla, w wyniku czego z dna i ścianek uwalniane są bąbelki. Proces wytrącania się gazu wymaga również tak zwanych punktów zarodkowania, którymi są wszystkie nierówności i rysy na ścianach naczynia oraz mikroskopijne zanieczyszczenia. Inicjują one powstawanie bąbelków i ich ruch ku górze – wraz z cząsteczkami pochodzącego ze słodu białka, które jest podstawowym budulcem piwnej piany.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.