Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rodzaje makaronów wykorzystywane w gastronomii
Polacy uwielbiają makarony! Może nie tak samo, jak włosi, jednak wiele lubianych dań bazuje właśnie na nich. Szybko się je przygotowuje, a można to zrobić na wiele sposobów. Takie potrawy znajdziemy także w menu wielu punktów gastronomicznych. W zależności od dania możemy skosztować różnego rodzaju makaronu. Czym różnią się one od siebie? Jakie makarony najczęściej wykorzystuje się w lokalach gastronomicznych?
Makarony najczęściej wykorzystywane w lokalach gastronomicznych
Makarony kojarzą się głównie z kuchnią włoską. Jest jednak wiele potraw, które przygotowuje się na ich bazie, a nie należą wcale do włoskiego menu. Dania z makaronem znajdziemy w wielu lokalach gastronomicznych, które serwują kuchnie z całego świata. Najpopularniejszym rodzajem tych produktów jest makaron Spaghetti, czyli ten w postaci długich nitek. W polskiej kuchni najczęściej pojawia się on w kochanym przez wielu rosole. Innymi popularnymi rodzajami makaronu są Fusilii, czyli po prostu świderki oraz Penne – rurki. Te pierwsze możemy znaleźć np. w zupie pomidorowej, a oba rodzaje świetnie sprawdzają się np. do potraw z różnymi sosami lub do zapiekanek.
Jakie jeszcze wyróżniamy rodzaje makaronów?
Charakterystycznym rodzajem makaronu jest ten o nazwie Lasagne wykorzystywany do przygotowania potrawy o tej samej nazwie. Jest to typowo włoskie danie, które składa się z makaronowych, prostokątnych płatów zapiekanych z sosem i mięsem mielonym. Znajdziesz je np. w ofercie internetowej hurtowni spożywczej MaDar. Kolejnym rodzajem makaronu wykorzystywanym w restauracjach jest Tagiatelle. To alternatywa dla Spaghetii, ponieważ również są to długie nitki, jednak te są znacznie szersze. Rzadziej używanym, ale równie pysznym rodzajem makaronu są muszelki, czyli Conchiglioni.
Jak wybrać dobrej jakości makaron do gastronomii?
Mimo wielu różnych rodzajów makaronu kluczem do udanej, smacznej potrawy nie jest jego kształt, a jakość. W końcu to ona wpływa na finalny smak dania. Najlepszej jakości produkty tego typu znajdziesz w hurtowni makaronów. Kupując tam, masz pewność, że sprzedawane tam pożywienie na każdym etapie produkcji przechodzi kontrole jakości i badania mikrobiologiczne. Jest przygotowywany z najlepszych składników, co przekłada się na jakość potraw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana