Artykuł sponsorowany

Rodzaje makaronów wykorzystywane w gastronomii

Rodzaje makaronów wykorzystywane w gastronomii

Polacy uwielbiają makarony! Może nie tak samo, jak włosi, jednak wiele lubianych dań bazuje właśnie na nich. Szybko się je przygotowuje, a można to zrobić na wiele sposobów. Takie potrawy znajdziemy także w menu wielu punktów gastronomicznych. W zależności od dania możemy skosztować różnego rodzaju makaronu. Czym różnią się one od siebie? Jakie makarony najczęściej wykorzystuje się w lokalach gastronomicznych?

Makarony najczęściej wykorzystywane w lokalach gastronomicznych

Makarony kojarzą się głównie z kuchnią włoską. Jest jednak wiele potraw, które przygotowuje się na ich bazie, a nie należą wcale do włoskiego menu. Dania z makaronem znajdziemy w wielu lokalach gastronomicznych, które serwują kuchnie z całego świata. Najpopularniejszym rodzajem tych produktów jest makaron Spaghetti, czyli ten w postaci długich nitek. W polskiej kuchni najczęściej pojawia się on w kochanym przez wielu rosole. Innymi  popularnymi rodzajami makaronu są Fusilii, czyli po prostu świderki oraz Penne – rurki. Te pierwsze możemy znaleźć np. w zupie pomidorowej, a oba rodzaje świetnie sprawdzają się np. do potraw z różnymi sosami lub do zapiekanek.

Jakie jeszcze wyróżniamy rodzaje makaronów?

Charakterystycznym rodzajem makaronu jest ten o nazwie Lasagne wykorzystywany do przygotowania potrawy o tej samej nazwie. Jest to typowo włoskie danie, które składa się z makaronowych, prostokątnych płatów zapiekanych z sosem i mięsem mielonym. Znajdziesz je np. w ofercie internetowej hurtowni spożywczej MaDar. Kolejnym rodzajem makaronu wykorzystywanym w restauracjach jest Tagiatelle. To alternatywa dla Spaghetii, ponieważ również są to długie nitki, jednak te są znacznie szersze. Rzadziej używanym, ale równie pysznym rodzajem makaronu są muszelki, czyli Conchiglioni.

Jak wybrać dobrej jakości makaron do gastronomii?

Mimo wielu różnych rodzajów makaronu kluczem do udanej, smacznej potrawy nie jest jego kształt, a jakość. W końcu to ona wpływa na finalny smak dania. Najlepszej jakości produkty tego typu znajdziesz w hurtowni makaronów. Kupując tam, masz pewność, że sprzedawane tam pożywienie na każdym etapie produkcji przechodzi kontrole jakości i badania mikrobiologiczne. Jest przygotowywany z najlepszych składników, co przekłada się na jakość potraw.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.