Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Produkcja oleju spożywczego a ochrona środowiska
Różnego rodzaju oleje spożywcze stanowią nieodłączny element produkcji żywności. Z ich pomocą przyrządza się potrawy bądź produkuje jedzenie wysoko przetworzone. Problemem jest jednak sama produkcja oleju, ponieważ stanowi zagrożenie dla środowiska i mimo wynikających z obowiązku certyfikacji wymogów, sytuacja nie ulega poprawie. Co warto wiedzieć o wpływie produkcji oleju na środowisko i po jaki olej sięgać, aby się do tego nie przyczyniać?
Kiedy produkcja oleju jest szkodliwa dla środowiska?
Na wstępie warto zaznaczyć, że nie każdy olej spożywczy i jego produkcja mają destrukcyjny wpływ na środowisko. Mowa przede wszystkim o wytwarzaniu oleju palmowego, który na chwilę obecną stanowi ponad 40% oleju wykorzystywanego na całym świecie. Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj oleju pozyskiwany jest z palm olejowych, które na masową skalę uprawiane są w Indonezji i Malezji. Mając na uwadze rozwój gospodarczy tych państw, produkcja oleju palmowego stanowi lwią część ich gospodarki.
W związku z tym stale powiększa się plantacje palm olejowych. W tym celu wycina się serki tysięcy lasów tropikalnych oraz osusza dane tereny. To z kolei niszczy lokalny ekosystem i znacząco zwiększa globalną emisję gazów cieplarnianych. Skutki niszczenia ekosystemów lasów deszczowych są katastrofalne również dla zwierząt, w tym głównie dla orangutanów oraz słoni, których tysiące dorosłych osobników traci życie, natomiast ich młode zabierane są do niewoli.
Odpowiedzią było utworzenie systemu certyfikacji oleju palmowego RSPO, będącego gwarancją produkcji oleju palmowego pochodzącego ze zrównoważonych upraw. Jednakże wzrost kosztów produkcji z tym związany i stale rosnący popyt sprawiają, że producenci często omijają przepisy.
Co można zrobić, aby produkcja oleju nie była tak szkodliwa dla środowiska?
Warto wybierać świadomie i wykluczyć z diety produkty, które zawierają w sobie olej palmowy lub weryfikować, czy producent ma certyfikat RSPO, ISCC bądź Rainforest Alliance. Z kolei do przyrządzania potraw warto sięgać po oleje roślinne z rodzimej produkcji, jak olej rzepakowy czy słonecznikowy. Dobrym przykładem jest też wybór frytury, której dystrybucją zajmuje się m.in. firma ERJOX. Na fryturze można smażyć niemal dwa razy dłużej, niż na oleju palmowym. W związku z tym powstaje również mniej odpadów olejowych, które na chwilę obecną stanowią dla środowiska zagrożenie niemal tak duże, jak odpady plastikowe.
Świadomy wybór konsumencki ma znaczenie – dbałość o środowisko zaczyna się właśnie od takich małych kroków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana