Artykuł sponsorowany

Po czym rozpoznać wędzonki bez konserwantów?

Po czym rozpoznać wędzonki bez konserwantów?

Aktualnie w handlu jest spora różnorodność wyrobów wędliniarskich. Każdy z nich odznacza się innym wyglądem, jakością i smakiem. Bardzo często w sklepach sieciowych są oferowane wyroby pełne wzmacniaczy smaku i konserwantów. Oczywiście nie jest to regułą, bo wszędzie można spotkać produkty dobrej jakości. Jak je odróżnić od pozostałych? Jak rozpoznać dobrej jakości wyroby wędliniarskie bez nadmiaru chemii?

W jaki sposób wybrać zdrową wędlinę?

Wędlina powstaje z mięsa poddawanego najróżniejszym rodzajom obróbki. O ile łatwo jest rozpoznać świeże i zdrowie mięso, to z wędlinami jest już trudniej. Producenci w trakcie procesu produkcji zwykle dodają do wędlin sporo dodatkowych substancji. Niektóre z nich, jak na przykład solanka, są obowiązkowym składnikiem produktu, ale bywa, że w szynce czy kiełbasie jest sporo konserwantów, polepszaczy smaku i wody.

Dlatego wybierając producenta wędlin, warto wybrać mały zakład wędliniarski taki, jak DRĄG, gdzie produkcja nie jest masowa, nienakierowana na zysk za wszelką cenę. Mięso w naturalnej wędlinie jest koloru szarego do szaroróżowego. W przypadku dziczyzny jest przewaga czerwieni. W naturalnej wędlinie widać żyłki i włókna mięsa, czego paradoksalnie niektórzy klienci nie lubią. Zasadą jest, że wysoko przetworzone mięso ma gładką strukturę. Ponadto zdrowa wędlina pachnie świeżością a wędzonki naturalnym dymem.

Kolejną cechą wędliny, z którą należy zapoznać się przy wybieraniu, jest jej poziom wilgoci. Dobrej jakości wyroby zawierają jej minimalną ilość. Szczególnie widać to po zamrożeniu i odmrożeniu za jakiś czas. Dobry wrób wędliniarski po wyjęciu z zamrażarki będzie taki sam, jak przed zamrożeniem. Natomiast z gorszej jakości wędliny będzie uciekać woda, a w strukturze mięsa pojawią się mokre szczeliny.

Skład i cena

Wyroby wędliniarskie skierowane do handlu na ogół mają opakowania, a na nich podany jest ich skład. Szukając dobrej jakości wyrobów, warto czytać etykiety. Przepisy zobowiązują producentów do rzetelnego podawania składników poszczególnych wyrobów. Zasadą jest, że im jest ich mniej, tym wędlina jest zdrowsza. Najlepszy skład to taki, który ma najwyższy procent mięsa na sto gramów produktu. Solanka powinna stanowić maksymalnie dziesięć procent. Natomiast warto wystrzegać się produktów, gdzie w składzie podane są takie dodatki jak białko sojowe, skrobia roślinna, błonnik, gumy roślinne czy karageny. Pewną wskazówką przy wyborze może być również cena. Zazwyczaj zdrowe, dobrej jakości wędliny są nieco droższe. Jednak nie zawsze musi to być regułą.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.