Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Po czym rozpoznać wędzonki bez konserwantów?
Aktualnie w handlu jest spora różnorodność wyrobów wędliniarskich. Każdy z nich odznacza się innym wyglądem, jakością i smakiem. Bardzo często w sklepach sieciowych są oferowane wyroby pełne wzmacniaczy smaku i konserwantów. Oczywiście nie jest to regułą, bo wszędzie można spotkać produkty dobrej jakości. Jak je odróżnić od pozostałych? Jak rozpoznać dobrej jakości wyroby wędliniarskie bez nadmiaru chemii?
W jaki sposób wybrać zdrową wędlinę?
Wędlina powstaje z mięsa poddawanego najróżniejszym rodzajom obróbki. O ile łatwo jest rozpoznać świeże i zdrowie mięso, to z wędlinami jest już trudniej. Producenci w trakcie procesu produkcji zwykle dodają do wędlin sporo dodatkowych substancji. Niektóre z nich, jak na przykład solanka, są obowiązkowym składnikiem produktu, ale bywa, że w szynce czy kiełbasie jest sporo konserwantów, polepszaczy smaku i wody.
Dlatego wybierając producenta wędlin, warto wybrać mały zakład wędliniarski taki, jak DRĄG, gdzie produkcja nie jest masowa, nienakierowana na zysk za wszelką cenę. Mięso w naturalnej wędlinie jest koloru szarego do szaroróżowego. W przypadku dziczyzny jest przewaga czerwieni. W naturalnej wędlinie widać żyłki i włókna mięsa, czego paradoksalnie niektórzy klienci nie lubią. Zasadą jest, że wysoko przetworzone mięso ma gładką strukturę. Ponadto zdrowa wędlina pachnie świeżością a wędzonki naturalnym dymem.
Kolejną cechą wędliny, z którą należy zapoznać się przy wybieraniu, jest jej poziom wilgoci. Dobrej jakości wyroby zawierają jej minimalną ilość. Szczególnie widać to po zamrożeniu i odmrożeniu za jakiś czas. Dobry wrób wędliniarski po wyjęciu z zamrażarki będzie taki sam, jak przed zamrożeniem. Natomiast z gorszej jakości wędliny będzie uciekać woda, a w strukturze mięsa pojawią się mokre szczeliny.
Skład i cena
Wyroby wędliniarskie skierowane do handlu na ogół mają opakowania, a na nich podany jest ich skład. Szukając dobrej jakości wyrobów, warto czytać etykiety. Przepisy zobowiązują producentów do rzetelnego podawania składników poszczególnych wyrobów. Zasadą jest, że im jest ich mniej, tym wędlina jest zdrowsza. Najlepszy skład to taki, który ma najwyższy procent mięsa na sto gramów produktu. Solanka powinna stanowić maksymalnie dziesięć procent. Natomiast warto wystrzegać się produktów, gdzie w składzie podane są takie dodatki jak białko sojowe, skrobia roślinna, błonnik, gumy roślinne czy karageny. Pewną wskazówką przy wyborze może być również cena. Zazwyczaj zdrowe, dobrej jakości wędliny są nieco droższe. Jednak nie zawsze musi to być regułą.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana