Artykuł sponsorowany

Po czym poznać prawdziwą włoską pizzę?

Po czym poznać prawdziwą włoską pizzę?

Włochy są stolicą pizzy – to wiedzą nawet najmłodsi amatorzy okrągłych placków z dodatkami. Nie każdy jednak wie, że pizza serwowana w polskich knajpach mocno różni się od tej, która pochodzi z Włoch. Walory smakowe są oczywiście dyskusyjne i każdy ma swoje wyrobione gusta. Jednak różnice widoczne są też gołym okiem. A dla tych, którzy są głodni fachowej wiedzy, prezentujemy najważniejsze zasady przygotowywania prawdziwie włoskiej pizzy!

Włoska pizza, czyli jaka?

Mnóstwo informacji na temat oryginalnej włoskiej pizzy mają specjaliści, których spotkasz w Pizzerii Kościerzyna Furgon. Podstawą jest oczywiście ciasto, które powstaje z mąki typu 0 lub 00. Do jego przygotowania potrzebna jest również woda, oliwa odrobina soli oraz niewielka ilość drożdży. Ciasto na pizzę włoską nie rośnie w natychmiastowym tempie, jak tradycyjne polskie ciasto drożdżowe. Wymaga wyrabiania co najmniej 10 minut w rękach fachowego kucharza i leżakowania. Włoskie odmiany pizzy charakteryzują się zawsze delikatnym ciastem – bez względu na to, czy placek jest cienki, czy gruby.

Różnicę można poznać również na samej pizzy. W Polsce można zamówić placki, które aż uginają się pod ciężarem najróżniejszych dodatków. Włoska pizza ma natomiast 3–5 dodatków, które są umieszczane na cieście w niewielkiej ilości. Liczy się przede wszystkim ich jakość, a nie ilość.

Pizza włoska a sposób jej przygotowania

Dobrym przykładem prawdziwie włoskiego okrągłego placka jest pizza Kościerzyna Furgon. Tradycyjne danie z Półwyspu Apenińskiego jest pieczone w wysokiej temperaturze na rozgrzanym kamieniu w piecu opalanym drewnem. Znajduje się tam na krótki czas, dzięki czemu brzegi ciasta wypełnione powietrzem pięknie wyrastają, a spód staje się idealnie podpieczony i delikatny w smaku.

W kontekście przygotowania pizzy włoskiej warto powiedzieć o jeszcze jednej kwestii – kolejności nakładania dodatków. Pierwszy oczywiście jest sos pomidorowy lub oliwa (wariant bianco), a następny ser. Reszta składników zawsze znajduje się na wierzchu i stanowi idealna harmonie z pozostałymi dodatkami. Może się okazać, że do tej pory jeszcze nie jadłeś prawdziwej włoskiej pizzy. Dlatego szukaj takiej, która jest przygotowywana według powyższych zasad.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.