Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Opakowania, których nie może zabraknąć w małej gastronomii

Opakowania jednorazowe to podstawowe wyposażenie wszystkich lokali gastronomicznych serwujących dania na wynos. Wbrew pozorom takie opakowania są trwałe oraz nie powodują zmian w smaku potrawy. Co ważne, jednorazówki mogą być personalizowane. Można na nich wydrukować kolorową grafikę lub logo firmy.
Opakowania dla gastronomii. Przegląd dostępnych rozwiązań
Opakowania jednorazowe wytwarzane są z kartonu, a więc nadają się do recyklingu. Co ważne, mogą powstać wedle indywidualnego projektu, perfekcyjnie dopasowanego do potrzeb konkretnego lokalu. Producentem opakowań dla gastronomii jest drukarnia offsetowa Dem Druk. W asortymencie firmy znaleźć można różne boxy i kubełki oraz opakowania na frytki i kanapki.
Przeczytaj również: Jakie dania warto serwować w food trucku?
O tym, jakie opakowania powinny znaleźć się w lokalu gastronomicznym, decyduje rodzaj serwowanych posiłków. Jak wspomniano wcześniej, opakowania wykonywane są na wymiar, a więc można je idealnie dopasować do przygotowywanych potraw. Karton przeznaczony do produkcji opakowań nie chłonie tłuszczu i nie przecieka.
Przeczytaj również: O czym pamiętać, wybierając producenta naczyń jednorazowych?
Wśród opakowań, które są najczęściej wybierane przez lokale gastronomiczne, warto wymienić opakowania na burgery w formie zamykanych pudełek, a także opakowania na kanapki, wrapy i tortille. Oprócz tego na rynku dostępne są różne rodzaje opakowań na frytki, na przykład w formie rożka z pojemnikiem na sos lub bez. Z kolei opakowania do popcornu i prażynek mają kształt prostopadłościanu, a więc są dość wygodne w przenoszeniu.
Nieco inne opakowania stosuje się do zapiekanek – zwykle jest to tacka kształcie podłużnego korytka, która w zależności od rozmiaru może posłużyć także do serwowania sałatek i gofrów. Z kolei opakowania na naleśniki mają kształt trójkąta. Warto wspomnieć także o opakowaniach na zestawy obiadowe, które są jedno-, dwu- lub trzykomorowe.
Zalety jednorazowych opakowań spożywczych
Opakowania dla gastronomii służą do wydawania posiłków na wynos i na dowóz. Mają zatem zagwarantować świeżość potrawy i zapewnić wygodny dostęp do jedzenia. Co ważne, tego typu opakowania są trwałe i w pełni dostosowane do tłustych lub mokrych potraw, a więc nie ma ryzyka przeciekania. Jedzenie w opakowaniu jednorazowym nie traci na jakości ani nie zmienia swoich walorów smakowych, ponieważ karton jest materiałem neutralnym i bezwonnym.
Opakowania z kartonu są tanie w produkcji, a więc nie powodują, że dania na wynos są droższe od tych serwowanych na miejscu. Co więcej, karton jest materiałem w pełni biodegradowalnym i nie powoduje szkód dla środowiska naturalnego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana