Artykuł sponsorowany

Olej kokosowy w zastosowaniach kulinarnych

Olej kokosowy w zastosowaniach kulinarnych

Olej kokosowy jest uważany za najzdrowszy olej na świecie. Pozyskuje się go z twardego miąższu orzechów plamy kokosowej rosnącej w południowo-wschodniej Azji i północno-zachodniej Ameryce Południowej, a używa zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Poznaj najważniejsze zalety tego tłuszczu i sprawdź, do czego można go użyć, by wzbogacić swoją dietę.

Dlaczego olej kokosowy jest zdrowy? 

Olej kokosowy zawiera wiele cennych składników, w tym trójglicerydy średniołańcuchowe MCT, które nasz organizm trawi zupełnie inaczej niż tłuszcze zwierzęce – zamiast odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej są zamieniane w energię, co przyspiesza metabolizm. Niektórzy naukowcy twierdzą wręcz, że spożywanie oleju kokosowego z MCT wspomaga odchudzanie, zmniejszając ilość tłuszczu brzusznego i redukując ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Z kolei za właściwości antybakteryjne i antywirusowe oleju kokosowego odpowiada kwas laurynowy (obecny również w mleku matki).

Ponadto olej z kokosa jest bogaty w witaminy z grupy B, C i E, kwas foliowy, cenne pierwiastki chemiczne takie jak żelazo, potas, wapń i magnez, oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. 

Do czego używać oleju kokosowego w kuchni? 

Olej kokosowy ma postać stałą w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza i charakterystyczny białawy kolor. Dzielimy go na:

  • nierafinowany, czyli tłoczony na zimno o przyjemnym egzotycznym zapachu i smaku kokosa, który zachowuje najwięcej wartości odżywczych;
  • rafinowany – poddawany procesowi oczyszczania, bezzapachowy i uniwersalny, nadal bardzo wartościowy (rafinacja nie niszczy kwasów MCT).

Tłuszcz z kokosa jest idealny do smażenia w wysokich temperaturach, gotowania i pieczenia, ponieważ nie pali się i nie jełczeje. Olej rafinowany nie wpływa na smak ani zapach potraw, ma więc bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni i z powodzeniem można nim zastąpić popularne oleje słonecznikowe czy rzepakowe. Polecamy zwłaszcza olej rafinowany parą wodną, który zachowuje najwięcej wartości odżywczych – wyjaśnia nasz rozmówca z internetowego sklepu ze zdrową żywnością NatVita.

Dzięki swojej stałej konsystencji olej kokosowy nadaje się do smarowania pieczywa – może zastąpić masło czy smalec nie tylko wegetarianom. Wykorzystuje się go niemal do wszystkiego. Poza smażeniem i pieczeniem olej z kokosa świetnie smakuje na zimno, np. w sałatkach jako dodatek do sosów i dressingów. Wersji virgin (nierafinowanej) używa się go do deserów, słodkich potraw i wielu dań kuchni azjatyckiej, którym nadaje kokosowy posmak.

Placki, naleśniki, pączki, ciasta, a także ryby, pierogi, pasty kanapkowe, gulasze i zupy to tylko niektóre propozycje potraw, jakie przygotujesz z użyciem cennego oleju kokosowego. Inspiracji i pomysłów warto szukać w internecie, który pęka od przepisów. Eksperymentuj, próbuj i wybierz dania, które najbardziej ci smakują!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.