Artykuł sponsorowany

Na co zwrócić uwagę wybierając kaszankę na grilla?

Na co zwrócić uwagę wybierając kaszankę na grilla?

Kaszanka to danie, które idealnie sprawdzi się na grilla. Można ją zakupić w sklepach spożywczych (jako wyrób produkcyjny) lub masarniach. Przy wyborze kaszanki warto zasugerować się kilkoma kryteriami – jej rozmiarem (od małych, pojedynczych kiełbasek po duże porcje rodzinne), jakością, pochodzeniem, wyważeniem przypraw. Co warto wiedzieć o kaszankach? Odpowiedź znajduje się w artykule.

Kaszanka – czym jest, cechy

Kaszanki to tradycyjne polskie kiełbasy, cieszące się uznaniem od wieków. Uznaje się je za wyroby podrobowe, wraz z salcesonem. Powstaje z mieszanki krwi wieprzowej, kaszy gryczanej i innych składników (np. słoniny, cebuli, czosnku, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego). Kasza gryczana to bardzo ważny dodatek, który nadaje kaszance charakterystycznej tekstury i smaku. Ważne, by krew wieprzowa pochodziła od lokalnego rzeźnika lub ekologicznego gospodarstwa rolnego. W zależności od przepisu jako składniki do kaszanki można dodać także jabłka czy rodzynki.

Kaszanka dobrej jakości

Przy wyborze kaszanki na grilla należy – przede wszystkim – zwrócić uwagę na jej jakość. Tylko wtedy można liczyć na uzyskanie potrawy o idealnym smaku i konsystencji. Zwracajmy uwagę na producenta wybranej kaszanki na grilla. Masarnia Staropolska Strzecha to cenione miejsce o dużej popularności, w którym można nabyć smaczną kaszankę. Poza tym może się ona pochwalić ofertą staropolskich kiełbas, podsuszanych kabanosów, delikatnych parówek, kiełbas szynkowych, salcesonu, wędlin, wędzonek.

Wyważenie przypraw dla smaku

Dobrej jakości kaszanka, pochodząca z cenionej masarni, wyróżnia się odpowiednim doprawieniem. Zazwyczaj takie wyroby podrobowe przyprawia się cebulą, czosnkiem, pieprzem, solą. Stosunek tych przypraw może się różnić w zależności od marki, przepisu. Jedne kaszanki będą miały delikatny posmak, natomiast inne pozostawią ostrość na języku. Aby nie spotkać się z brakiem satysfakcji, warto – przed wybraniem kaszanki – uważnie czytać etykiety, testować smaki, pytać pracowników masarni. Jeśli robimy kaszankę w domu, możemy eksperymentować z różnymi kombinacjami przypraw – dopóki nie uzyskamy takiej, która nam odpowiada. Wszystko zależy od własnych preferencji i upodobań smakowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.