Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na co zwrócić uwagę wybierając kaszankę na grilla?

Spis treści
Kaszanka to danie, które idealnie sprawdzi się na grilla. Można ją zakupić w sklepach spożywczych (jako wyrób produkcyjny) lub masarniach. Przy wyborze kaszanki warto zasugerować się kilkoma kryteriami – jej rozmiarem (od małych, pojedynczych kiełbasek po duże porcje rodzinne), jakością, pochodzeniem, wyważeniem przypraw. Co warto wiedzieć o kaszankach? Odpowiedź znajduje się w artykule.
Kaszanka – czym jest, cechy
Kaszanki to tradycyjne polskie kiełbasy, cieszące się uznaniem od wieków. Uznaje się je za wyroby podrobowe, wraz z salcesonem. Powstaje z mieszanki krwi wieprzowej, kaszy gryczanej i innych składników (np. słoniny, cebuli, czosnku, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego). Kasza gryczana to bardzo ważny dodatek, który nadaje kaszance charakterystycznej tekstury i smaku. Ważne, by krew wieprzowa pochodziła od lokalnego rzeźnika lub ekologicznego gospodarstwa rolnego. W zależności od przepisu jako składniki do kaszanki można dodać także jabłka czy rodzynki.
Przeczytaj również: Jakie wędliny powinny znaleźć się na wiejskim stole?
Kaszanka dobrej jakości
Przy wyborze kaszanki na grilla należy – przede wszystkim – zwrócić uwagę na jej jakość. Tylko wtedy można liczyć na uzyskanie potrawy o idealnym smaku i konsystencji. Zwracajmy uwagę na producenta wybranej kaszanki na grilla. Masarnia Staropolska Strzecha to cenione miejsce o dużej popularności, w którym można nabyć smaczną kaszankę. Poza tym może się ona pochwalić ofertą staropolskich kiełbas, podsuszanych kabanosów, delikatnych parówek, kiełbas szynkowych, salcesonu, wędlin, wędzonek.
Przeczytaj również: 4 pomysły na przyrządzenie kaszanki
Wyważenie przypraw dla smaku
Dobrej jakości kaszanka, pochodząca z cenionej masarni, wyróżnia się odpowiednim doprawieniem. Zazwyczaj takie wyroby podrobowe przyprawia się cebulą, czosnkiem, pieprzem, solą. Stosunek tych przypraw może się różnić w zależności od marki, przepisu. Jedne kaszanki będą miały delikatny posmak, natomiast inne pozostawią ostrość na języku. Aby nie spotkać się z brakiem satysfakcji, warto – przed wybraniem kaszanki – uważnie czytać etykiety, testować smaki, pytać pracowników masarni. Jeśli robimy kaszankę w domu, możemy eksperymentować z różnymi kombinacjami przypraw – dopóki nie uzyskamy takiej, która nam odpowiada. Wszystko zależy od własnych preferencji i upodobań smakowych.
Przeczytaj również: Kaszanka z Lublina w tradycji kulinarnej regionu – co warto wiedzieć?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana