Artykuł sponsorowany

Miąższ i jego znaczenie dla ziemniaka chipsowego

Miąższ i jego znaczenie dla ziemniaka chipsowego

Chipsy są popularną przekąską, po którą sięgają starsze i młodsze osoby. To nieodłączny towarzysz spotkań towarzyskich, większych imprez, urodzin. Do produkcji chipsów można wykorzystywać różne odmiany ziemniaków – jednym z najważniejszych parametrów produkcji jest barwa miąższu. Jakie znaczenie dla ziemniaka chipsowego ma właśnie miąższ?

Najpopularniejsze miąższe w polskim ziemniaku

W Polsce dominują ziemniaki o dwóch barwach miąższu – białej (na wschodzie kraju i rejonach Warszawy) oraz żółtej (na północnej, zachodniej i południowej części państwa). Młodsze pokolenia nie zwracają zbytniej uwagi na kolor ziemniaków – w sklepach możemy odnaleźć zarówno białe, jak i żółte ziemniaki. Eksperci są zgodni, warzywa o białym miąższu jest znacznie trudniej wyhodować. Uznaje się także, że kolor miąższu bulw nie odpowiada za wartość odżywczą, kulinarną i technologiczną ziemniaka.

Sprzedaż ziemniaków i innych warzyw odbywa się za pośrednictwem wyspecjalizowanych gospodarstw rolnych. Pracownicy tych miejsc dbają o jak najlepszą jakość upraw. Przykładem jest Gospodarstwo Rolne Kuduk, dostarczające corocznie niemal 30 tysięcy ton ziemniaków.

Inne kolory miąższu

Niewiele osób jest świadomych, że istnieją także ziemniaki o kolorowym (czerwonym i fioletowym) miąższu. Takie odmiany charakteryzują się zwiększonymi (nawet dwu i trzykrotnie) związkami polifenolowymi (m.in. antocyjanami). Właściwości przeciwutleniające czerwonych i fioletowych ziemniaków czynią je pożądane w kulinariach.

Za barwę niepopularnych, kolorowych ziemniaków odpowiadają właśnie antocyjany (nadają czasem też pomarańczowy odcień). Owe składniki odżywcze nie występują w tradycyjnych odmianach ziemniaków.

Ziemniaki kolorowe mogą stanowić ciekawy dodatek do sałatek, chipsów, frytek. Produkowane z nich produkty będą odznaczać się nie tylko charakterystyczną barwą, ale i zwiększoną zawartością składników biologicznie aktywnych. Warto zwrócić szczególną uwagę na udział ziemniaków w produkcji chipsów, które uznaje się ogólnie za niezdrowe i niepożądane słone przekąski. Kolor miąższu znacząco wpłynie nie tylko na ich jakość, ale i atrakcyjny, oryginalny wygląd. 

Jak wygląda produkcja chipsów?

Ziemniaki na chipsy powinny mieć atrakcyjny kolor miąższu, odpowiednią zawartość suchej masy (około 23,5%) i cukrów redukcyjnych. Producenci najczęściej decydują się na udział ziemniaków o białym miąższu – być może z większej dostępności aniżeli kolorowe odmiany. Gospodarstwa rolne, które przeznaczają swoje warzywa na produkcję chipsów, muszą zatroszczyć się o spore plony – około 50 t z jednego hektara.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.