Artykuł sponsorowany

Metody wędzenia mięsa

Metody wędzenia mięsa

Mięso zawiera wiele cennych składników odżywczych i jest chętnie pożywane zarówno bezpośrednio po obróbce termicznej, jak i w postaci różnego rodzaju wędlin. Największym powodzeniem cieszą się jednak na ogół te przetwory mięsne, które powstają metodami pozwalającymi nie tylko na uzyskanie odpowiedniej trwałości, ale również gwarantującymi charakterystyczny smak. Mowa tu przede wszystkim o niezwykle popularnym wędzeniu.

Na czym polega wędzenie?

Jednym z największych skarbów naszej kuchni są klasyczne potrawy i przetwory mięsne, które dzięki zastosowanej technice wędzenia zyskują bardzo intensywny smak i aromat, a jednocześnie stają się o wiele trwalsze i zdatne do długiego przechowywania. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się powstające w ten sposób wędliny tradycyjne – m.in. szynki, boczki, polędwice lub schaby, a także wszelkie rodzaje kiełbas od cienkich kabanosów przez typowe zwyczajne aż po krakowskie czy żywieckie. Sekretem powodzenia jest wykorzystywana technika utrwalania mięsa za sprawą połączenia podwyższonej temperatury oraz działania związków chemicznych uwalnianych wraz z dymem. W tym celu używane są specjalnie wyselekcjonowane gatunki drewna, które spala się w odpowiednio przystosowanych do tego celu urządzeniach. Gwarantują one nie tylko efekt konserwujący i bakteriobójczy, ale także wzbogacają aromat i smak wyrobów oraz poprawiają ich wygląd.

W jaki sposób można wędzić wędliny?

Wędzenie wędlin wiąże się z odpowiednim doborem używanego drewna oraz temperaturą, w jakiej przebiega cały proces. W grę wchodzi zarówno wędzenie zimne, które odbywa się w stosunkowo niskiej temperaturze nieprzekraczającej około 22°C i trwa dość długo, jak i wędzenie ciepłe, kiedy to maksymalna temperatura sięga 40°C. Część wyrobów poddaje się jednak wędzeniu gorącemu, gdy temperatura wzrasta powyżej 45°C. Do wędzenia stosuje się wyłącznie drewno drzew liściastych, które zawiera mniej żywicy niż w przypadku drzew iglastych. Najbardziej cenione są drzewa owocowe – jabłoń, grusza, wiśnia bądź czereśnia, jednak popularne jest też drewno bukowe, olchowe i dębowe. Stosuje się jasiony, orzech, klon czy lipę. Jako dodatek często spala się niewielkie ilości gałęzi z drzew iglastych czy owoców jałowca. Warto pamiętać, że właściwy dobór drewna ma duży wpływ na uzyskany smak i aromat. Do wędzenia najczęściej wybiera się mięso wieprzowe, można jednak wędzić także wędliny z wołowiny czy baraniny, a nawet drobiu. Producent Wędlin — Masarnia Cekcyn oferuje szeroki wybór wędlin najwyższej jakości, w tym m.in. kiełbas, boczków i parówek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.