Artykuł sponsorowany

Kurkuma i kumin w kuchni indyjskiej

Kurkuma i kumin w kuchni indyjskiej

Podstawą wszystkich dań kuchni indyjskiej są aromatyczne przyprawy, które nadają im charakterystyczny zapach, smak, a często także kolor. Bez nich trudno przyrządzić inspirowane indyjską tradycją kulinarną potrawy. Ważne jest jednak, aby potrafić je odpowiednio dopasować do przygotowywanego dania. Muszą być odmierzone we właściwych proporcjach i połączone ze sobą w taki sposób, aby ich smak i aromat wzajemnie się uzupełniał, wzbogacając smak całej potrawy. Z tego artykułu dowiesz się, jaką funkcję pełni w kuchni indyjskiej kumin oraz kurkuma.

Czym charakteryzuje się kurkuma i jak wykorzystuje się ją w kuchni indyjskiej?

Ojczyzną kurkumy są Indie. To tam uprawia się ostryż (roślinę z rodziny imbirowatych), z którego korzenia wytwarza się tę przyprawę. Kurkuma jest więc korzeniem lub łodygą, która znajduje się pod powierzchnią ziemi. Ma charakterystyczny intensywny żółto-pomarańczowy kolor i stosunkowo ostry smak. Barwę oraz specyficzny smak zawdzięcza kurkuminie, czyli swojemu głównemu składnikowi. Jej wysoka zawartość w kurkumie sprawia, że przyprawa ta ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych m.in.:

Przeczytaj również: Chilli jako podstawowy składnik dań na ostro

• działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,

• wykazuje działanie rozkurczające,

• wspiera pracę mózgu,

• poprawia nastrój,

• zmniejsza objawy takich chorób jak: depresja, zaburzenia osobowości czy Alzheimer,

• zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych,

• wspomaga leczenie nowotworów (np.: piersi, płuc, skóry, jamy ustnej, wątroby, trzustki, jelit, prostaty, szyjki macicy czy przełyku),

• stymuluje wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny oraz enzymów trzustkowych,

• łagodzi objawy schorzeń wątroby i trzustki,

• przyspiesza przemianę materii.

Kurkuma ze względu na swoje dobroczynne właściwości jest od wieków stosowana w medycynie ajurwedyjskiej oraz kuchni hinduskiej. Ta przyprawa indyjska nadaje potrawom piękny żółty kolor i charakterystyczny ostrawy smak. Jest nieodłącznym składnikiem takich dań jak: curry, kurczak tikka masala, a także wielu gęstych sosów i past. Można dodawać ją do warzyw, ryżu, roślin strączkowych oraz różnego rodzaju mięs.

Czym charakteryzuje się kumin i do jakich dań indyjskich może się przydać?

Kumin, który możesz kupić np. w sklepie z produktami indyjskimi Indian House, znany również jako kmin rzymski to jedna z ulubionych przypraw kuchni indyjskiej. Jego ziarenka są bardzo aromatyczne i mają pikantny smak. Nie można bez niego przyrządzić indyjskiego curry i wielu gęstych zup. Jest świetnym dodatkiem zarówno do mięs, ryb, jak i warzyw oraz placków czy chlebów. Idealnie komponuje się z ryżem i warzywami strączkowymi. Ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, m.in.:

• obniża poziom cholesterolu,

• wspomaga leczenie anemii,

• stymuluje wydzielanie enzymów trzustkowych,

• obniża poziom cukru we krwi,

• wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,

• działa przeciwnowotworowo.

Warto dodawać kumin do ciężkostrawnych potraw, gdyż wspomaga on procesy trawienne, przeciwdziałając wzdęciom, gazom i bólom brzucha.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.