Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Kurkuma i kumin w kuchni indyjskiej
Podstawą wszystkich dań kuchni indyjskiej są aromatyczne przyprawy, które nadają im charakterystyczny zapach, smak, a często także kolor. Bez nich trudno przyrządzić inspirowane indyjską tradycją kulinarną potrawy. Ważne jest jednak, aby potrafić je odpowiednio dopasować do przygotowywanego dania. Muszą być odmierzone we właściwych proporcjach i połączone ze sobą w taki sposób, aby ich smak i aromat wzajemnie się uzupełniał, wzbogacając smak całej potrawy. Z tego artykułu dowiesz się, jaką funkcję pełni w kuchni indyjskiej kumin oraz kurkuma.
Czym charakteryzuje się kurkuma i jak wykorzystuje się ją w kuchni indyjskiej?
Ojczyzną kurkumy są Indie. To tam uprawia się ostryż (roślinę z rodziny imbirowatych), z którego korzenia wytwarza się tę przyprawę. Kurkuma jest więc korzeniem lub łodygą, która znajduje się pod powierzchnią ziemi. Ma charakterystyczny intensywny żółto-pomarańczowy kolor i stosunkowo ostry smak. Barwę oraz specyficzny smak zawdzięcza kurkuminie, czyli swojemu głównemu składnikowi. Jej wysoka zawartość w kurkumie sprawia, że przyprawa ta ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych m.in.:
Przeczytaj również: Czym cechują się przyprawy naturalne?
• działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
• wykazuje działanie rozkurczające,
• wspiera pracę mózgu,
• poprawia nastrój,
• zmniejsza objawy takich chorób jak: depresja, zaburzenia osobowości czy Alzheimer,
• zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych,
• wspomaga leczenie nowotworów (np.: piersi, płuc, skóry, jamy ustnej, wątroby, trzustki, jelit, prostaty, szyjki macicy czy przełyku),
• stymuluje wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny oraz enzymów trzustkowych,
• łagodzi objawy schorzeń wątroby i trzustki,
• przyspiesza przemianę materii.
Kurkuma ze względu na swoje dobroczynne właściwości jest od wieków stosowana w medycynie ajurwedyjskiej oraz kuchni hinduskiej. Ta przyprawa indyjska nadaje potrawom piękny żółty kolor i charakterystyczny ostrawy smak. Jest nieodłącznym składnikiem takich dań jak: curry, kurczak tikka masala, a także wielu gęstych sosów i past. Można dodawać ją do warzyw, ryżu, roślin strączkowych oraz różnego rodzaju mięs.
Przeczytaj również: Chilli jako podstawowy składnik dań na ostro
Czym charakteryzuje się kumin i do jakich dań indyjskich może się przydać?
Kumin, który możesz kupić np. w sklepie z produktami indyjskimi Indian House, znany również jako kmin rzymski to jedna z ulubionych przypraw kuchni indyjskiej. Jego ziarenka są bardzo aromatyczne i mają pikantny smak. Nie można bez niego przyrządzić indyjskiego curry i wielu gęstych zup. Jest świetnym dodatkiem zarówno do mięs, ryb, jak i warzyw oraz placków czy chlebów. Idealnie komponuje się z ryżem i warzywami strączkowymi. Ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, m.in.:
• obniża poziom cholesterolu,
• wspomaga leczenie anemii,
• stymuluje wydzielanie enzymów trzustkowych,
• obniża poziom cukru we krwi,
• wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
• działa przeciwnowotworowo.
Warto dodawać kumin do ciężkostrawnych potraw, gdyż wspomaga on procesy trawienne, przeciwdziałając wzdęciom, gazom i bólom brzucha.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana