Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Które ciasta najmniej tuczą?
Wszyscy uważają, że odchudzanie polega na całkowitej rezygnacji z wszelkich słodkości. Jest w tym część racji, albowiem najsmaczniejsze łakocie to te, które mają najwięcej kalorii. Czy jednak trzeba odmawiać sobie przyjemności? Zwłaszcza że rozsądna dieta polega raczej na wybieraniu produktów mniej kalorycznych, bez skazywania się na głodówki. Tak jest również z ciastami, z których można wybrać te najmniej tuczące. Na co się wtedy decydować?
Jeszcze słodkie, ale już mniej kaloryczne
Wielbiciele słodkości mają ciężki żywot, bo na ogół najsmaczniejsze ciasta to te, które najbardziej tuczą. Jednak jak to zwykle bywa, aby nie utyć od folgowania swoim upodobaniom wcale nie trzeba rezygnować z jedzenia ciast, ale przede wszystkim ograniczyć je ilościowo. Ponadto są rodzaje wypieków, które z powodu składników nie grożą przytyciem, jeżeli spożywane są w umiarkowanych ilościach.
Przeczytaj również: Torty o nietypowych kształtach. Przykładowe pomysły
W cukierniach takich, jak SKOTNIKI, w ofercie znaleźć można wiele rodzajów wyrobów. Niektóre może faktycznie są przysłowiową bombą kaloryczną, ale nie brak też takich, które posiadają wysokie walory smakowe, a jednocześnie nie sprzyjają tyciu. Poza tym, faktycznie lepiej ograniczyć się do umiarkowanej liczby porcji, nawet biorąc pod uwagę małą kaloryczność.
Przeczytaj również: Czy profesjonalne lady cukiernicze to duża pomoc dla cukierników?
Wybierając mniej kaloryczne ciasta, najlepiej skupić się na tych, które mają w sobie owoce i dodatkowo tworzone są z naturalnych składników. Wszelkie „ulepszacze” może nie są tuczące, ale za to bardzo niezdrowe. Jakie są najlżejsze ciasta? Przede wszystkim cienkie biszkopty z owocami w galaretce. Nie zepsuje też linii prosta szarlotka bez nadmiaru cukru w jabłkach. Nie zaszkodzi też sernik z małą liczbą kalorycznych dodatków. Wiadomo, że to właśnie one odpowiedzialne są za to, że wypiek jest tuczący. Tak więc wybierać trzeba ciasto bez czekoladowych polew i kolorowych posypek, bez dużych ilości ciężkiego kremu oraz bez lukru.
Przeczytaj również: Tort lodowy - przekąska idealna na lato
Warzywa używane do ciast
Niskokaloryczne ciasta to również te, do których używa się warzyw. Takie połączenie może wydawać się z początku dziwne, ale ciasto marchewkowe już dawno weszło do klasyki wypieków. Ostatnio bardzo modny jest szpinak, z którego robi się zielone biszkopty. Sam szpinak nie posiada zbyt intensywnego smaku, więc świetnie komponuje się z owocami.
Jeśli chodzi o lekkie wypieki, to dobrze jest przyrządzać je samodzielnie. Wtedy można indywidualnie dobierać proporcje dotyczące cukru. Tak się składa, że w większości przepisów jest go zbyt dużo i nawet samodzielna redukcja tej ilości o połowę nie wpływa na jakość wypieku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana