Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Korytka góralskich pyszności w ofercie dobrej restauracji w Beskidach
Tradycyjna kuchnia góralska ma wiele charakterystycznych cech, dzięki którym jest ona tak popularna w Polsce. Różnorodność potraw i smaków sprawia, że niemal każdy chętnie jej próbuje. Aby jednak mieć pewność, że potrawy będą mieć tradycyjny smak i aromat, warto wybierać wyłącznie restauracje, które gwarantują nam dania oparte na tradycyjnej recepturze. Gdzie znajdziesz przepyszne korytka góralskie w Beskidach? Podpowiadamy!
Korytka góralskie, czyli przysmaki na każdą uroczystość
Korytko góralskie to nic innego jak drewniany półmisek przeznaczony do serwowania różnego rodzaju dań. Nadaje się on praktycznie do każdej potrawy, a jego wygląd dodatkowo nawiązuje do górskiego charakteru. Dobór odpowiednich potraw ułożonych atrakcyjnie na korytku wraz z ich wyjątkowym aromatem z pewnością będzie kusić każdego do spróbowania choćby jednego przysmaku.
W ofercie restauracji Na Kępie w Ustroniu znajdziemy korytka góralskie na ciepło i na zimno z dowozem do domu, które świetnie nadadzą się na uroczysty obiad, czy też na przyjęcie organizowane w zaciszu domowym. Co więcej, restauracja oferuje również możliwość zorganizowania uroczystości w karczmie góralskiej i zamówienia pakietu biesiadnego, w którym oprócz wyśmienitych dań będziemy mieć szansę spróbować zimnej płyty w formie góralskiego korytka.
Jaki rodzaj korytka góralskiego wybrać?
Korytka góralskie w ofercie restauracji w Ustroniu dostępne są w różnych wariantach, które możemy dopasować do własnych preferencji, jak i naszych gości. Korytka na ciepło przeznaczone dla ok. 10 osób możemy wypełnić pierogami gotowanymi lub panierowanymi z mięsem, kapustą i grzybami, czy ruskimi.
Dobrym wyborem będzie też korytko drobiowych pyszności, gdzie znajdziemy m.in. pierś z grilla, nuggetsy w złocistej panierce uwielbiane przez każde dziecko, pikantne skrzydełka i 2 rodzaje surówek. Warto również urozmaicić przyjęcie korytkiem z wieprzowymi daniami, takimi jak tradycyjny kotlet schabowy czy kotlet boruty zawijany z serem i pieczarkami z sosem słodkim chilli. Możemy także postawić na wariant mix, w którym znajdziemy karczek z grilla, żeberka, udko z kurczaka, krupnik, opiekane ziemniaczki i zasmażaną kapustę.
Na przyjęcia organizowane w domu bez wątpienia przydadzą się też korytka góralskie na zimno, na których podawana jest tzw. zimna płyta uzupełniona o 2 rodzaje swojskich szynek, pasztet pieczony z żurawiną, 2 rodzaje serów, kabanosy, koreczki, śledzie, jajka w sosie tatarskim, sałatkę grecką, pieczywo i tradycyjny smalec.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana