Artykuł sponsorowany

Kiszonki, czyli wartościowa żywność na zimę

Kiszonki, czyli wartościowa żywność na zimę

Ogórki, kapusta, papryka i inne kiszonki cieszą się popularnością wśród Polaków. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Dlaczego konkretnie warto je jeść, szczególnie w sezonie zimowym? Przeczytaj tekst, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartościowych składników odżywczych zawartych w kiszonkach oraz sposobów wykorzystania tych warzyw.

Dlaczego warto jeść kiszonki zimą?

Jedną z charakterystycznych cech kiszonek jest to, że zawierają one wiele witamin, takich jak C, A oraz tych z grupy B. Można w nich znaleźć również minerały, na przykład magnez i potas. Składniki odżywcze tego typu wpływają na lepszą odporność. Z tego powodu po kiszonki warto sięgać przede wszystkim jesienią oraz zimą, kiedy jest się szczególnie narażonym na zachorowania. Kapustę, ogórki kiszone oraz inne warzywa w tej formie najlepiej jeść na surowo – właśnie wtedy mają one najwięcej składników odżywczych, a zatem wpływają najlepiej na organizm ludzki. Dużą zaletą tych produktów jest ich długi termin przydatności do spożycia. Słoiki z ogórkami czy papryką można przygotować zatem latem, a potem cieszyć się ich zawartością jesienią i zimą. Oczywiście kiszonek nie trzeba robić samemu, można je znaleźć w licznych sklepach. Dobrze wybierać produkty od zaufanych dostawców.

Kiszonki – inne zalety dla zdrowia

Zwiększenie odporności to nie jedyny powód, dla którego warto jeść kiszone warzywa. Produkty tego typu przyspieszają także przemianę materii i są niskokaloryczne, dlatego mogą się świetnie sprawdzić podczas diety odchudzającej. Z ofertą producentów kiszonek można zapoznać się nawet przez Internet. Przykład stanowi strona firmy VEGEPOL. Ogórki kiszone oraz inne warzywa tego typu wspomagają też prawidłową pracę jelit, a także walkę z wolnymi rodnikami. Są to zatem produkty, które warto dodać do swojej diety w celu zachowania młodego wyglądu. Wpływają one też pozytywnie na stan włosów, skóry oraz paznokci. Kiszonki można jeść jako przekąskę lub dodawać je do dań obiadowych na przykład w formie surówek. Można poddawać je też obróbce, niestety wówczas tracą część swoich wartości odżywczych. Najlepiej jeść zatem surowe kiszonki, ale warto włączyć je do swojej diety w dowolnej formie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.