Artykuł sponsorowany

Kilka apetycznych pomysłów na podanie oliwek

Kilka apetycznych pomysłów na podanie oliwek

Wśród różnego rodzaju egzotycznych dodatków na polskich stołach ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza oliwki. Produkty zielone i czarne cenione są zarówno za wyjątkowe walory smakowe i zapachowe, jak i estetyczne. Często stanowią one składnik dań głównych, a także przekąsek. Chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób najczęściej podaje się oliwki oraz jakie potrawy się z nich przyrządza? W takim razie powinieneś koniecznie przeczytać ten artykuł.

Oliwki jako przekąska – jak je podawać?

Oliwki można serwować gościom w rozmaity sposób. Zwykle podaje się je w specjalnych miseczkach ze szkła lub z ceramiki. Naczynia rozmieszcza się na całej długości stołu tak, aby zapewnić nieograniczony dostęp do nich wszystkim biesiadnikom, niezależnie od tego, czy sięgają oni po te przekąski palcami, czy też za pomocą wykałaczki. Oliwki  nierzadko stanowią także aromatyczny dodatek do różnego rodzaju drinków i koktajli – w takiej sytuacji zwykle wyciąga się je po wypiciu całego napoju przy użyciu specjalnej szpatułki. Wiele osób przepada także za tzw. koreczkami, których jednym ze składników są właśnie oliwki – czarne lub zielone. Takie koreczki najlepiej prezentują się na drewnianych deskach albo dużych, płaskich talerzach. Idealnym rozwiązaniem jest też umieszczenie ich na wielopoziomowej paterze, podobnej do tych, jakie stosuje się w przypadku ciast i tortów.

Oliwki jako składnik potraw

Oliwki często stanowią integralny składnik różnego rodzaju potraw. Pod względem smakowym świetnie komponują się one na przykład z owocami cytrusowymi, a także z rybami, takimi jak łosoś.  Z tych składników można stworzyć choćby pyszną, cytrusową sałatkę, dodatkowo doprawioną jeszcze posiekaną natką kolendry. Produkty oferowane przez takie punkty handlowe, jak Sklep Oliwki deli, mogą także z powodzeniem zastępować ogórki konserwowe w roladkach wołowych, serwowanych zazwyczaj jako danie obiadowe wraz z kaszą gryczaną, polaną aromatycznym sosem pieczeniowym. Czarne oliwki często wykorzystuje się również do przygotowywania tzw. tapenady, czyli specjalnej pasty, którą smaruje się świeże pieczywo albo grzanki. Potrawę tę wyróżnia łatwość i szybkość przygotowywania. Wystarczy zblendować odpowiednią ilość oliwek, dodać do nich przyprawy i można cieszyć się pyszną tapenadą, stanowiącą świetną alternatywę dla bardziej niezdrowych pasztetów czy innych smarowideł.

Odpowiednio dobrane oliwki mogą również posłużyć do zrobienia wytrawnych muffinek majonezowych z suszonymi pomidorami i serem feta. Przekąskę tę podaje się na ciepło lub na zimno.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.