Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Kilka apetycznych pomysłów na podanie oliwek
Wśród różnego rodzaju egzotycznych dodatków na polskich stołach ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza oliwki. Produkty zielone i czarne cenione są zarówno za wyjątkowe walory smakowe i zapachowe, jak i estetyczne. Często stanowią one składnik dań głównych, a także przekąsek. Chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób najczęściej podaje się oliwki oraz jakie potrawy się z nich przyrządza? W takim razie powinieneś koniecznie przeczytać ten artykuł.
Oliwki jako przekąska – jak je podawać?
Oliwki można serwować gościom w rozmaity sposób. Zwykle podaje się je w specjalnych miseczkach ze szkła lub z ceramiki. Naczynia rozmieszcza się na całej długości stołu tak, aby zapewnić nieograniczony dostęp do nich wszystkim biesiadnikom, niezależnie od tego, czy sięgają oni po te przekąski palcami, czy też za pomocą wykałaczki. Oliwki nierzadko stanowią także aromatyczny dodatek do różnego rodzaju drinków i koktajli – w takiej sytuacji zwykle wyciąga się je po wypiciu całego napoju przy użyciu specjalnej szpatułki. Wiele osób przepada także za tzw. koreczkami, których jednym ze składników są właśnie oliwki – czarne lub zielone. Takie koreczki najlepiej prezentują się na drewnianych deskach albo dużych, płaskich talerzach. Idealnym rozwiązaniem jest też umieszczenie ich na wielopoziomowej paterze, podobnej do tych, jakie stosuje się w przypadku ciast i tortów.
Oliwki jako składnik potraw
Oliwki często stanowią integralny składnik różnego rodzaju potraw. Pod względem smakowym świetnie komponują się one na przykład z owocami cytrusowymi, a także z rybami, takimi jak łosoś. Z tych składników można stworzyć choćby pyszną, cytrusową sałatkę, dodatkowo doprawioną jeszcze posiekaną natką kolendry. Produkty oferowane przez takie punkty handlowe, jak Sklep Oliwki deli, mogą także z powodzeniem zastępować ogórki konserwowe w roladkach wołowych, serwowanych zazwyczaj jako danie obiadowe wraz z kaszą gryczaną, polaną aromatycznym sosem pieczeniowym. Czarne oliwki często wykorzystuje się również do przygotowywania tzw. tapenady, czyli specjalnej pasty, którą smaruje się świeże pieczywo albo grzanki. Potrawę tę wyróżnia łatwość i szybkość przygotowywania. Wystarczy zblendować odpowiednią ilość oliwek, dodać do nich przyprawy i można cieszyć się pyszną tapenadą, stanowiącą świetną alternatywę dla bardziej niezdrowych pasztetów czy innych smarowideł.
Odpowiednio dobrane oliwki mogą również posłużyć do zrobienia wytrawnych muffinek majonezowych z suszonymi pomidorami i serem feta. Przekąskę tę podaje się na ciepło lub na zimno.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana