Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie wymagania muszą spełniać elementy filtrujące stosowane w przemyśle spożywczym?
Przemysł spożywczy to ogromna gałąź, mająca ogromne znaczenie na całym świecie. W przemyśle tym higiena i bezpieczeństwo podczas produkcji są kluczowe. Ważnym elementem w zakładach produkcyjnych dostarczających żywność mają elementy filtracyjne. W poniższym artykule przyjrzymy się dokładniej, jakie wymagania muszą spełniać produkty filtracyjne dla przemysłu spożywczego.
Filtracja jako ważny element w przemyśle żywnościowym
Przemysł spożywczy to jedna z większych gałęzi, w której wykorzystywana jest filtracja. Wszystkie produkty żywnościowe na właściwym etapie produkcyjnym wymagają oczyszczenia. W tym celu wykorzystywane są różne media i techniki filtracyjne. Poza oczyszczaniem konkretnych produktów, na terenach zakładów produkcyjnych konieczne jest stosowanie filtracji powietrza czy instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych. Szerokie zastosowanie w zakładach produkujących żywność mają chociażby filtry świecowe i workowe. Stosuje się je do filtracji olejów i tłuszczów, napojów alkoholowych, mleczarskich, przy produkcji cukru, skrobi czy żelatyny.
Przemysł spożywczy jest więc ogromnym obszarem stosowania różnych technik filtracyjnych i urządzeń, takich jak techniki membranowe, wkłady i separatory magnetyczne, urządzenia UV czy filtry koszowe. Ważne w przemyśle spożywczym są też filtry do pary, posiadające dużą odporność na wysokie temperatury. Ponieważ instalacje i urządzenia mające styczność z produktami żywnościowymi i wymagają spełnienia szeregu norm, elementy filtracyjne tym bardziej muszą je spełniać. Jakie konkretnie są to wymagania?
Wymagania dotyczące zastosowań filtracyjnych w przemyśle żywnościowym
Przemysł spożywczy (w tym przemysł napojów i alkoholi) wykorzystuje sita, siatki i tkaniny filtracyjne w szerokim zakresie aplikacji. Niezależnie od przeznaczenia i medium filtracyjnego, niezwykle ważne jest zapewnienie bezpieczeństwa podczas produkcji. Stąd też wybierając media filtracyjne warto zwrócić uwagę na zakłady, takie jak np. Sefar, oferujące produkty filtracyjne spełniające niezbędne normy i wymagania. Do elementów filtracyjnych wykorzystywane są tkaniny zgodne z Dyrektywą 2002/72/EC z dnia 6.08.2002 UE oraz FDA Code of Federal Regulations (USA), Food and Drugs, art. 21, część 177.1520 (pośrednie dodatki do żywności: Polimery). Są to przede wszystkim deklaracje zgodności z regulacjami dotyczącymi żywności.
Przemysł spożywczy to obszar bardzo wymagający, w którym kluczem do sukcesu jest właśnie zapewnianie bezpieczeństwa w zakresie produkcji, na które składa się wiele czynników, w tym – bezpieczne procesy filtracyjne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana