Artykuł sponsorowany

Jakie są metody pomiaru kwasowości owoców?

Jakie są metody pomiaru kwasowości owoców?

Kwasowość owoców to podstawowy parametr, który decyduje o jakości produktów spożywczych i stanowi charakterystyczny element dla większości żywności. Zmiany w kwasowości mogą dostarczać cenne źródło informacji o niekorzystnych procesach, które zachodzą w owocach (np. na skutek nieodpowiedniego przechowywania), ich świeżości, a nawet toksyczności. W jaki sposób można zweryfikować kwasowość owoców?

Pomiar kwasowości owoców – jaka metoda?

Jednym ze skutecznych sposobów na sprawdzenie kwasowości owoców, jest analiza HPLC, czyli technika chromatografii cieczowej. To precyzyjna metoda na rozdzielenie składników mieszanin, a jej zaletą jest m.in. brak potrzeby modyfikowania próbki przed analizą, a także duża uniwersalność. Analiza HPLC w połączeniu z metodą spektrometrii mas, można dodatkowo zwiększyć efektywność przeprowadzanych badań. Sprzęgając chromatograf cieczowy ze spektrometrem masowym, zwiększa się czułość wykonywanych analiz i można wstępnie zidentyfikować preparat czy skutecznie rozdzielić badane substancje.

Pomiar kwasowości owoców HPLC – na czym polega?

Ekstrakcja próbki metodą HPLC wymaga odtworzenia do plastikowej probówki, określonej ilości materiału zliofilizowanego. Następnie dodaje się do niego kilka ml gorącej wody dejonizowanej, a próbkę dokładnie miesza w vorteksie. Wszystko razem ze stojakiem wstawiane jest następnie do gorącej łaźni ultradźwiękowej i ekstrahowane przez ok. 10 minut (w zależności od badanego materiału). Następnie dociska się korki próbki i wkłada do wirówki. Po ustawieniu pożądanej temperatury (0 stopni Celsjusza) oraz prędkości, gdy upłynie 10 min, a próbki zostają zwirowane, pobiera się kilka ml substancji do vialki HPLC. Tak przygotowana próbka może być poddana analizie i odczytom z chromatogramu. Profesjonalne analizy HPLC oferuje m.in. oficjalny dystrybutor liderów biologii molekularnej Spektometria, który dba o precyzję wykonywanych badań.

Pomiar kwasowości owoców – jakie ma zalety?

Większość kwasów występujących w owocach, to substancje naturalne. Część z kwasów jest jednak celowo wprowadzana do produktów spożywczych i powodują obniżenie wartości pH, a w konsekwencji spowolnienie procesu oddychania, brązowienie enzymatyczne itd. Kwasy tworzą się jako efekt hydrolizy tłuszczów, na skutek fermentacji cukrów lub psucia się owoców. Dlatego tak ważna jest odpowiednio wcześnie wykonana analiza kwasowości HPLC, która pozwala wykryć ewentualne zagrożenia dla zdrowia konsumentów i zweryfikować czy poziom kwasowości owocu nie został przekroczony.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.