Jakie przetwory warzywne zrobić na zimę?

Jakie przetwory warzywne zrobić na zimę?

W sezonie zimowym dostęp do świeżych i smacznych warzyw jest utrudniony. Przetwory warzywne są najlepszym sposobem na to, by wiosenne, letnie oraz jesienne smaki pozostały z nami na dłużej. Z warzyw możemy zrobić wszystko, możemy je kisić, marynować, robić z nich sałatki, sosy i przeciery. Szukasz dobrego przepisu na przetwory z warzyw? Sprawdź nasze propozycje.

Jakie są rodzaje przetworów warzywnych?

Przetwory warzywne możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów. Podstawą przygotowań do okresu zimowego są przede wszystkim kiszonki. Kiszenie ogórków, kapusty i buraków jest związane z polską tradycją. Kisić możemy także o wiele więcej warzyw, bo również cukinię, pieczarki, paprykę, rzodkiewki, marchewkę czy cebulę.

Pośród rodzajów przetworów warzywnych, których nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni, powinny znaleźć się również te o konsystencji sosów. Należy do nich z pewnością ketchup domowej roboty oraz sos chrzanowo – musztardowy. Przetwory warzywne na zimę możemy samodzielnie robić w domu, lub skorzystać z gotowych produktów, jakie oferują przetwórnie owocowo – warzywne.

Najlepszy przepis na sałatkę warzywną z burakami

By zrobić smakowity przetwór na zimę z warzyw, jakim jest sałatka warzywna z burakami, będziemy potrzebować 3 kg buraków ćwikłowych, ½ papryki i ½ cebuli. Z kolei do zalewy, potrzebujemy 1 szklankę octu,1 szklankę cukru,1 szklankę oleju,1 szklankę wody, 2 łyżki soli i 1 łyżkę pieprzu.

Robienie sałatki zaczynamy od umycia i ugotowania buraków. W tym celu obieramy je ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, natomiast cebulę w piórka. Warzywa mieszamy razem. Następnie dodajemy zalewę. Mieszamy i zostawiamy to na 15 minut. Przekładamy potem do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Sprawdzony przepis na przecier z kabaczków i pomidorów

Do przetworów owocowych i warzywnych w naszej spiżarni, możemy także dodać smaczny przecier z kabaczków i pomidorów. By go zrobić, potrzebujemy takich składników, jak 1 kg kabaczków,1 kg pomidorów,20 dag cebuli,2 łyżki musztardy oraz sól, pieprz i cukier do smaku.

Wykonanie przecieru zaczynamy od umycia warzyw. Kabaczki obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, pomidory w ćwiartki, natomiast cebulę w krążki. Warzywa wkładamy do rondla i gotujemy w małej ilości wody. Ugotowane wyjmujemy i trzemy przez sito lub miksujemy. Następnie schładzamy je i dodajemy do nich przyprawy do smaku, po czym znów gotujemy. Gorący przecier przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.

Doskonały przepis na słodką marynatę z dyni

Dobrym pomysłem może okazać się także zrobienie przetworu warzywnego ze słodkiej marynaty z dyni. By to zrobić, potrzebujemy 1 kg dyni, goździków, cynamonu i skórki z cytryny. Do zalewy z kolei potrzebujemy 1 litra wody,70 dag cukru,2 dag soli i 100 ml octu (10%).

Pierwszym krokiem jest obranie dyni i pokrojenie jej w kostkę. Następnie gotujemy ją w syropie z wody i połowy cukru. Wkładamy do słoika, dodajemy parę goździków, kawałek laski cynamonu i startą skórkę z cytryny. Zalewamy gorącym syropem zakwaszonym octem i resztą cukru. Na koniec słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 25 minut.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.