Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie przetwory warzywne zrobić na zimę?

W sezonie zimowym dostęp do świeżych i smacznych warzyw jest utrudniony. Przetwory warzywne są najlepszym sposobem na to, by wiosenne, letnie oraz jesienne smaki pozostały z nami na dłużej. Z warzyw możemy zrobić wszystko, możemy je kisić, marynować, robić z nich sałatki, sosy i przeciery. Szukasz dobrego przepisu na przetwory z warzyw? Sprawdź nasze propozycje.
Jakie są rodzaje przetworów warzywnych?
Przetwory warzywne możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów. Podstawą przygotowań do okresu zimowego są przede wszystkim kiszonki. Kiszenie ogórków, kapusty i buraków jest związane z polską tradycją. Kisić możemy także o wiele więcej warzyw, bo również cukinię, pieczarki, paprykę, rzodkiewki, marchewkę czy cebulę.
Pośród rodzajów przetworów warzywnych, których nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni, powinny znaleźć się również te o konsystencji sosów. Należy do nich z pewnością ketchup domowej roboty oraz sos chrzanowo – musztardowy. Przetwory warzywne na zimę możemy samodzielnie robić w domu, lub skorzystać z gotowych produktów, jakie oferują przetwórnie owocowo – warzywne.
Najlepszy przepis na sałatkę warzywną z burakami
By zrobić smakowity przetwór na zimę z warzyw, jakim jest sałatka warzywna z burakami, będziemy potrzebować 3 kg buraków ćwikłowych, ½ papryki i ½ cebuli. Z kolei do zalewy, potrzebujemy 1 szklankę octu,1 szklankę cukru,1 szklankę oleju,1 szklankę wody, 2 łyżki soli i 1 łyżkę pieprzu.
Robienie sałatki zaczynamy od umycia i ugotowania buraków. W tym celu obieramy je ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, natomiast cebulę w piórka. Warzywa mieszamy razem. Następnie dodajemy zalewę. Mieszamy i zostawiamy to na 15 minut. Przekładamy potem do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.
Sprawdzony przepis na przecier z kabaczków i pomidorów
Do przetworów owocowych i warzywnych w naszej spiżarni, możemy także dodać smaczny przecier z kabaczków i pomidorów. By go zrobić, potrzebujemy takich składników, jak 1 kg kabaczków,1 kg pomidorów,20 dag cebuli,2 łyżki musztardy oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
Wykonanie przecieru zaczynamy od umycia warzyw. Kabaczki obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, pomidory w ćwiartki, natomiast cebulę w krążki. Warzywa wkładamy do rondla i gotujemy w małej ilości wody. Ugotowane wyjmujemy i trzemy przez sito lub miksujemy. Następnie schładzamy je i dodajemy do nich przyprawy do smaku, po czym znów gotujemy. Gorący przecier przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
Doskonały przepis na słodką marynatę z dyni
Dobrym pomysłem może okazać się także zrobienie przetworu warzywnego ze słodkiej marynaty z dyni. By to zrobić, potrzebujemy 1 kg dyni, goździków, cynamonu i skórki z cytryny. Do zalewy z kolei potrzebujemy 1 litra wody,70 dag cukru,2 dag soli i 100 ml octu (10%).
Pierwszym krokiem jest obranie dyni i pokrojenie jej w kostkę. Następnie gotujemy ją w syropie z wody i połowy cukru. Wkładamy do słoika, dodajemy parę goździków, kawałek laski cynamonu i startą skórkę z cytryny. Zalewamy gorącym syropem zakwaszonym octem i resztą cukru. Na koniec słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 25 minut.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana