Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie opakowania stosuje się w cukiernictwie?
Pakowanie każdego rodzaju żywności powinno odbywać się przy pomocy odpowiednich papierów, które posiadają niezbędne certyfikaty i dopuszczone są do kontaktu z produktami spożywczymi. Ich funkcja praktyczna to jednak nie wszystko. Pudełka stosowane szczególnie w cukiernictwie powinny wyróżniać się też nienaganną estetyką. Jakie opakowania są więc wykorzystywane najczęściej w tej branży? Sprawdźmy w artykule!
Gotowe opakowania spożywcze
W celu estetycznego zapakowania rozmaitych słodkości najczęściej wykorzystywane są gotowe opakowania spożywcze, które są tworzone na indywidualne zlecenia klientów. Dzięki temu można dostosować ich wymiary, wielkość, kształt, kolor, a także materiał, z jakiego są wykonane, do konkretnych potrzeb zamawiającego. Co więcej, mogą one zostać dodatkowo ozdobione nadrukiem lub tłoczeniem. Pudełka wykonane z kartonu służą do pakowania:
pralinek,
ciastek,
deserów – monoporcji,
cukierków,
czekoladek.
W ich wnętrzu mogą znajdować się kratownice, które wygodnie oddzielają od siebie poszczególne wyroby.
Papiery parafinowane
W ofercie renomowanych hurtowni, takich jak Kakado, dostępne są również wysokiej jakości papiery parafinowane, które cechują się szerokim wykorzystaniem w różnych dziedzinach przemysłu. Ze względu na swoje szczególne właściwości, takie jak odporność na tłuszcz czy wilgoć, świetnie sprawdzają się między innymi w branży spożywczej do pakowania wyrobów cukierniczych i nie tylko. Ponadto, dzięki zabezpieczającej warstwie woskowania, jaką są pokryte, papiery parafinowane charakteryzują się zwiększoną odpornością na uszkodzenia mechaniczne, takie jak rozdarcia.
Papiery tłuszczoszczelne ekologiczne
W branży spożywczej – a zatem również w cukiernictwie – stosowane są także ekologiczne papiery tłuszczoszczelne. Są one wykonane z czystej celulozy i pokryte specjalną powłoką, która chroni je przed wodą oraz tłuszczem. Papiery barierowe cechują się wysoką jakością i nadają się do recyklingu. Są atestowane i posiadają certyfikaty niezbędne do kontaktu z żywnością. Co więcej, papier tłuszczoszczelny Eco Barrier jest:
mocny i wytrzymały,
dostępny w białym lub brązowym kolorze,
dostępny w kilku gramaturach do wyboru,
kompostowalny.
Ponadto nie zawiera on żadnych związków organicznych, rozpuszczalników ani środków fluoropochodnych, dzięki czemu jest całkowicie bezpieczny w kontaktach z wyrobami cukierniczymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana