Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie jedzenie wpływa na poprawę nastroju?

Zaburzenia nastroju to prawdziwa plaga wśród wysokorozwiniętych społeczeństw, z powodu której co roku diagnozuje się coraz więcej przypadków depresji. W prewencji i leczeniu zaburzeń nastroju wielką rolę może odgrywać nasza dieta. Jeśli cierpisz na zaburzenia nastroju i chcesz dowiedzieć się, jak zmienić ten stan rzeczy przy pomocy pożywienia, zapraszamy do lektury.
Co jeść, aby mieć dobry nastrój?
To, co jemy, w istotny sposób przyczynia się do utrzymania naszego dobrostanu psychofizycznego. Jeżeli więc mamy tendencję do obniżonego nastroju czy nawet do depresji, ważnym wsparciem może okazać się właśnie pożywienie. Dla dobrego odżywienia mózgu niezbędne jest zaopatrzenie go w glukozę, dzięki której zostanie wytworzona serotonina, która wpływa na nasz nastrój i apetyt. Najlepszym źródłem glukozy są węglowodany złożone zwarte m.in. w warzywach i produktach pełnoziarnistych takich, jak: kasze, ryże, makarony i pieczywo. W syntezie serotoniny uczestniczą także witaminy z grupy B, których źródłem są m.in. drożdże, kasze, ryby, zielone warzywa i kiełki.
Istotny wpływ na nasz nastrój ma także podaż magnezu, jak również witaminy D3, której niedobór przyczyna się do wystąpienia depresji sezonowej związanej z brakiem światła słonecznego. Okazuje się, że aby patrzeć na świat przez różowe okulary, potrzebne nam są także kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, które zwiększają przepływ krwi w mózgu, tym samym poprawiając jego zaopatrzenie w tlen i składniki odżywcze. Znajdziemy je m.in. w migdałach, orzechach, rybach, owocach morza oraz niektórych szlachetnych olejach. Jak widać, zachowaniu zdrowia psychicznego służy dostarczanie naszemu organizmowi jak największej ilości żywności nieprzetworzonej i naturalnej, w tym ekologicznych kasz, makaronów, orzechów oraz warzyw i owoców, które są bogate w składniki odżywcze.
Dlaczego warto wybrać żywność ekologiczną?
Żywność ekologiczna ma tę przewagę, że zawiera większe ilości składników mineralnych i witamin, niż żywność uprawiana metodami konwencjonalnymi. Szeroki wybór ekologicznych produktów na wagę możemy zakupić na przykład w sklepie Planetarianie Bio. Bogactwo składników odżywczych to jednak nie jedyne zalety tego rodzaju żywności. Jest ona także pozbawiona szkodliwych dodatków obecnych w żywności przetworzonej i uprawianej konwencjonalnie, które są odpowiedzialne za wahania nastroju, takich jak np.: benzoesan sodu, glutaminian sodu czy siarczyny. Jest to więc jeszcze jeden argument za tym, aby włączyć ją do naszej diety.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana