Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie jajka kurze są najzdrowsze?
Spośród rozmaitych produktów spożywczych jajka kurze cieszą się szczególnym uznaniem: stanowią jeden z kluczowych składników w zdrowej, zbilansowanej diecie. Zawierają dużo cennych wartości odżywczych, dzięki którym możliwe jest między innymi zmniejszenie ryzyka chorób naczyniowych. Tylko jakie jajka kurze należy wybierać, chcąc zadbać o swoje zdrowie? Po które warto sięgać, będąc na zakupach?
W jakiej formie jajko jest przyswajane przez organizm najlepiej?
Ludzki organizm najwięcej substancji odżywczych przyswaja z jajek gotowanych na miękko. Czy to oznacza, że należy pożegnać się z jajecznicą na śniadanie? Oczywiście, że nie! Jeśli zależy Ci na tym, by nie spożywać ciężkich dla organizmu dań, przygotowuj sobie jajecznicę gotowaną na parze. Jajko w takiej formie należy do potraw lekkostrawnych. Stosunkowo lekka jest również jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorami, a także jajko z warzywną pastą.
Przeczytaj również: Znacznie jaj kurzych i przepiórczych w przygotowywaniu potraw oraz wypieków
Choć pamiętaj – bardzo ważne jest to, by przygotowywane przez Ciebie dania były Twoim zdaniem smaczne. Jeżeli więc uwielbiasz smażone lub gotowane jajka na twardo bądź jajka z majonezem, a Twoje zdrowie pozwala Ci na ich spożywanie, nie rezygnuj ze swojej przyjemności.
Wybieraj jednak takie jajka kurze, które są zdrowe – czyli takie, które oferuje na przykład producent jaj kurzych Jajolux. No dobrze, ale co to tak właściwie oznacza? Po jakie jajka warto sięgać? Ważne jest przede wszystkim to, by były one świeże, a kury, które je znoszą, były karmione najwyższej jakości paszą.
Na co zwracać uwagę, kupując jajka?
Podczas wyboru jaj kurzych warto zwracać uwagę między innymi na odpowiadający im weterynaryjny numer identyfikacyjny. Poza tym istotna jest ich waga, do wyboru masz jaja: S, M, L lub XL. Równie ważne jest to, jaka jest ich klasa. Świeże jajka, czyli jajka klasy A, są przeznaczone do handlu detalicznego, przez co muszą mieć specjalne oznaczenia, na przykład pieczątkę na skorupce.
Kluczowy jest też sposób hodowli kur stosowany przez dostawców jaj, np. z Oleśnicy. Jeśli na jaju widnieje kod systemu utrzymywania kur w postaci „0”, oznacza to, że dany produkt pochodzi z hodowli ekologicznej. „1” zostało zarezerwowane dla jaj z wolnego wybiegu, „2” – dla jaj z chowu ściółkowego, natomiast cyfrą „3” oznaczane są jaja z chowu klatkowego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana