Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie dania są najczęściej serwowane przez hotelowe restauracje?
Hotelowe restauracje cieszą się popularnością nie tylko wśród turystów, ale również osób zainteresowanych organizacją różnego rodzaju przyjęć okolicznościowych. Zwykle tego typu lokale mogą pochwalić się dobrymi opiniami, w których klienci doceniają zarówno wysoki poziom kulinarnych umiejętności pracowników, jak i szeroki wybór potraw w menu. Wyjaśniamy, jakie dania najczęściej są serwowane w hotelach.
Szwedzki stół i à la carte
Goście, którzy wykupili noclegi z wyżywieniem, mogą swobodnie korzystać z hotelowej restauracji. W ramach ofert HB czy all inclusive do dyspozycji pozostają śniadania i kolacje (w opcji HB – obiadokolacje), przy czym potrawy śniadaniowe zazwyczaj są podawane w formie szwedzkiego stołu. Każdy z gości podchodzi wówczas do ogólnodostępnego bufetu, zabiera sztućce oraz naczynia, a następnie sam nakłada dowolne produkty. W dobrym tonie jest używanie osobnych talerzyków do różnych potraw – nie należy mieszać dań głównych ze słodkimi i słonymi przekąskami. Warto też pamiętać, by zachować umiar w komponowaniu posiłku (pozostawienie jedzenia na talerzu uchodzi za faux pas, dlatego lepiej nałożyć mniej i w razie potrzeby pójść po dokładkę).
W wysokiej klasy obiektach noclegowych, w tym zwłaszcza w hotelach SPA i ze strefami wellness, goście mogą także zjeść posiłek à la carte. To francuskie określenie oznacza po prostu „według karty” – klienci po przekroczeniu progu restauracji są kierowani do stolików, gdzie otrzymują menu i samodzielnie wskazują potrawy, na które mają ochotę. Taka forma podawania dań jest bardziej elegancka niż szwedzki stół, ale jednocześnie wymaga od kucharzy i kelnerów doskonałej organizacji pracy. Kolacja à la carte to więc świetny pomysł na świętowanie np. rocznicy ślubu czy innego ważnego wydarzenia – staranna obsługa kelnerska i możliwość spróbowania na bieżąco przygotowywanych dań podkreślą rangę okazji.
Menu na wesele i inne przyjęcia
Osoby chcące zorganizować w hotelu uroczystość rodzinną (urodziny, chrzciny, wesele itp.) lub biznesową (np. spotkanie integracyjne, firmową kolację wigilijną) mogą w szerokim zakresie personalizować jadłospis. W opracowaniu ciekawego menu na pewno chętnie pomogą szefowie kuchni – warto posłuchać przede wszystkim ich sugestii dotyczących dań inspirowanych kuchnią regionalną. Klasyczne posiłki, zaczerpnięte z kuchni polskiej i światowej, powinny stanowić fundament jadłospisu, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaskoczyć gości niebanalnym, lokalnym daniem.
Pracownik Hotelu Amber z Gdańska podkreśla: Każda część Polski może wiele zaoferować pod względem kulinarnym. Przykładowo: jeśli przyjęcie ma odbyć się w hotelu nad morzem, trudno wyobrazić sobie obiad czy kolację bez zaserwowania ryb. Urozmaicone menu sprawi, że uczestnicy spotkania będą bardziej zadowoleni i będą się lepiej bawić. W wyborze jadłospisu warto zaufać kucharzom i managerom hotelowych restauracji – tacy pracownicy mają spore doświadczenie w planowaniu dużych imprez, a zarazem przeważnie dysponują portfolio sprawdzonych dostawców, gwarantujących doskonałej jakości żywność regionalną.
Dania serwowane przez w hotelach są więc bardzo zróżnicowane zarówno pod względem sposobu podania, jak i smaków. Co ważne, coraz więcej restauracji znajdujących się w obiektach hotelarskich pamięta również o gościach, którzy ograniczają spożywanie niektórych składników (np. mięsa, glutenu). Często w menu jest też sekcja z propozycjami dla dzieci – w tej części karty zazwyczaj królują tradycyjne, słabiej doprawione dania, a także domowe wersje potraw typu fast food.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana