Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie dania są najczęściej serwowane przez hotelowe restauracje?
![Jakie dania są najczęściej serwowane przez hotelowe restauracje? Jakie dania są najczęściej serwowane przez hotelowe restauracje?](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-169847-jakie-dania-sa-najczesciej-serwowane-przez-hotelowe-restauracje.jpg)
Hotelowe restauracje cieszą się popularnością nie tylko wśród turystów, ale również osób zainteresowanych organizacją różnego rodzaju przyjęć okolicznościowych. Zwykle tego typu lokale mogą pochwalić się dobrymi opiniami, w których klienci doceniają zarówno wysoki poziom kulinarnych umiejętności pracowników, jak i szeroki wybór potraw w menu. Wyjaśniamy, jakie dania najczęściej są serwowane w hotelach.
Szwedzki stół i à la carte
Goście, którzy wykupili noclegi z wyżywieniem, mogą swobodnie korzystać z hotelowej restauracji. W ramach ofert HB czy all inclusive do dyspozycji pozostają śniadania i kolacje (w opcji HB – obiadokolacje), przy czym potrawy śniadaniowe zazwyczaj są podawane w formie szwedzkiego stołu. Każdy z gości podchodzi wówczas do ogólnodostępnego bufetu, zabiera sztućce oraz naczynia, a następnie sam nakłada dowolne produkty. W dobrym tonie jest używanie osobnych talerzyków do różnych potraw – nie należy mieszać dań głównych ze słodkimi i słonymi przekąskami. Warto też pamiętać, by zachować umiar w komponowaniu posiłku (pozostawienie jedzenia na talerzu uchodzi za faux pas, dlatego lepiej nałożyć mniej i w razie potrzeby pójść po dokładkę).
W wysokiej klasy obiektach noclegowych, w tym zwłaszcza w hotelach SPA i ze strefami wellness, goście mogą także zjeść posiłek à la carte. To francuskie określenie oznacza po prostu „według karty” – klienci po przekroczeniu progu restauracji są kierowani do stolików, gdzie otrzymują menu i samodzielnie wskazują potrawy, na które mają ochotę. Taka forma podawania dań jest bardziej elegancka niż szwedzki stół, ale jednocześnie wymaga od kucharzy i kelnerów doskonałej organizacji pracy. Kolacja à la carte to więc świetny pomysł na świętowanie np. rocznicy ślubu czy innego ważnego wydarzenia – staranna obsługa kelnerska i możliwość spróbowania na bieżąco przygotowywanych dań podkreślą rangę okazji.
Menu na wesele i inne przyjęcia
Osoby chcące zorganizować w hotelu uroczystość rodzinną (urodziny, chrzciny, wesele itp.) lub biznesową (np. spotkanie integracyjne, firmową kolację wigilijną) mogą w szerokim zakresie personalizować jadłospis. W opracowaniu ciekawego menu na pewno chętnie pomogą szefowie kuchni – warto posłuchać przede wszystkim ich sugestii dotyczących dań inspirowanych kuchnią regionalną. Klasyczne posiłki, zaczerpnięte z kuchni polskiej i światowej, powinny stanowić fundament jadłospisu, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaskoczyć gości niebanalnym, lokalnym daniem.
Pracownik Hotelu Amber z Gdańska podkreśla: Każda część Polski może wiele zaoferować pod względem kulinarnym. Przykładowo: jeśli przyjęcie ma odbyć się w hotelu nad morzem, trudno wyobrazić sobie obiad czy kolację bez zaserwowania ryb. Urozmaicone menu sprawi, że uczestnicy spotkania będą bardziej zadowoleni i będą się lepiej bawić. W wyborze jadłospisu warto zaufać kucharzom i managerom hotelowych restauracji – tacy pracownicy mają spore doświadczenie w planowaniu dużych imprez, a zarazem przeważnie dysponują portfolio sprawdzonych dostawców, gwarantujących doskonałej jakości żywność regionalną.
Dania serwowane przez w hotelach są więc bardzo zróżnicowane zarówno pod względem sposobu podania, jak i smaków. Co ważne, coraz więcej restauracji znajdujących się w obiektach hotelarskich pamięta również o gościach, którzy ograniczają spożywanie niektórych składników (np. mięsa, glutenu). Często w menu jest też sekcja z propozycjami dla dzieci – w tej części karty zazwyczaj królują tradycyjne, słabiej doprawione dania, a także domowe wersje potraw typu fast food.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana