Jaki jest najlepszy przepis na sernik?

Jaki jest najlepszy przepis na sernik?

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Wiele osób przygotowuje go z okazji świąt i innych uroczystości, lecz nie jest to regułą. Sernik możemy upiec na wiele sposobów i smaków. Możemy go zrobić zarówno na ciepło, jak i na zimno oraz nadziewać różnymi dodatkami. Chcesz upiec prosty i zarazem pyszny sernik, który nie opada? Poznaj idealny przepis na sernik, który każdemu wychodzi.

Jakie są rodzaje serników?

Głównym składnikiem sernika jest biały ser ułożony na spodzie z herbatników bądź kruchego ciasta.  Ciasto możemy piec również bez spodu, lub może go zastępować kruchy spód. Oprócz zmielonego twarogu domowy sernik możemy zrobić także z gotowych zmielonych serów, takich jak na przykład mascarpone lub ricotty.

W zależności od sposobu przygotowania możemy wyróżnić serniki na zimno, serniki gotowane oraz pieczone. Najbardziej popularny wyrób cukierniczy w naszym kraju to sernik krakowski, sernik królewski oraz sernik wiedeński. W tradycji polskiej sernik jest tradycyjnym słodkim deserem przyrządzanym na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.

Jakie składniki będą nam potrzebne do sernika?

Do przygotowania sernika z wiaderka, który nie opada potrzebujemy:

  • 1 kilogram sera wiaderkowego
  • 200 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jajek
  • 1 i ½ szklanka mleka 3,2%
  • Duża paczka herbatników
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 gram)
  • Blaszka 30 cm lub trochę większa

Jak krok po kroku zrobić sernik?

Korzystając z dobrego przepisu na sernik, ciasto wyjdzie nam bardzo delikatne i maślane w smaku. By je przygotować, pierwsze co musimy zrobić, to ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i odłożyć je do miski. Do misy robota kuchennego przekładamy więc cukier i żółtka, po czym to miksujemy. Po chwili dodajemy miękkie masło i jeszcze raz to wszystko miksujemy. Następnie wlewamy mleko, przekładamy cały twaróg i ponownie miksujemy.

Kolejnym krokiem jest wsypanie budyniu do gładkiej masy i wymieszanie całości. Teraz możemy przełożyć ubite białka do miski i wymieszać wszystko trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie wyciągamy blaszkę o wymiarze 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Na jej dnie rozkładamy herbatniki i powoli wylewamy na nią masę serową. Pozostałe herbatniki wciskamy w boki blaszki.

Sernik pieczemy przez godzinę w temperaturze około 170 stopni z funkcją termoobiegu. Jeśli zauważymy, że nasz sernik zacznie się przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu sernik należy studzić przez godzinę lub dwie przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowe ciasto należy udekorować wedle upodobania. Jeśli chcemy, możemy polać je czekoladową polewą lub posypać wiórkami kokosowymi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.