Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jaki jest najlepszy przepis na sernik?
Sernik jest jednym z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Wiele osób przygotowuje go z okazji świąt i innych uroczystości, lecz nie jest to regułą. Sernik możemy upiec na wiele sposobów i smaków. Możemy go zrobić zarówno na ciepło, jak i na zimno oraz nadziewać różnymi dodatkami. Chcesz upiec prosty i zarazem pyszny sernik, który nie opada? Poznaj idealny przepis na sernik, który każdemu wychodzi.
Jakie są rodzaje serników?
Głównym składnikiem sernika jest biały ser ułożony na spodzie z herbatników bądź kruchego ciasta. Ciasto możemy piec również bez spodu, lub może go zastępować kruchy spód. Oprócz zmielonego twarogu domowy sernik możemy zrobić także z gotowych zmielonych serów, takich jak na przykład mascarpone lub ricotty.
W zależności od sposobu przygotowania możemy wyróżnić serniki na zimno, serniki gotowane oraz pieczone. Najbardziej popularny wyrób cukierniczy w naszym kraju to sernik krakowski, sernik królewski oraz sernik wiedeński. W tradycji polskiej sernik jest tradycyjnym słodkim deserem przyrządzanym na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
Jakie składniki będą nam potrzebne do sernika?
Do przygotowania sernika z wiaderka, który nie opada potrzebujemy:
- 1 kilogram sera wiaderkowego
- 200 gram masła
- 1 szklanka cukru
- 8 jajek
- 1 i ½ szklanka mleka 3,2%
- Duża paczka herbatników
- 3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 gram)
- Blaszka 30 cm lub trochę większa
Jak krok po kroku zrobić sernik?
Korzystając z dobrego przepisu na sernik, ciasto wyjdzie nam bardzo delikatne i maślane w smaku. By je przygotować, pierwsze co musimy zrobić, to ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i odłożyć je do miski. Do misy robota kuchennego przekładamy więc cukier i żółtka, po czym to miksujemy. Po chwili dodajemy miękkie masło i jeszcze raz to wszystko miksujemy. Następnie wlewamy mleko, przekładamy cały twaróg i ponownie miksujemy.
Kolejnym krokiem jest wsypanie budyniu do gładkiej masy i wymieszanie całości. Teraz możemy przełożyć ubite białka do miski i wymieszać wszystko trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie wyciągamy blaszkę o wymiarze 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Na jej dnie rozkładamy herbatniki i powoli wylewamy na nią masę serową. Pozostałe herbatniki wciskamy w boki blaszki.
Sernik pieczemy przez godzinę w temperaturze około 170 stopni z funkcją termoobiegu. Jeśli zauważymy, że nasz sernik zacznie się przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu sernik należy studzić przez godzinę lub dwie przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowe ciasto należy udekorować wedle upodobania. Jeśli chcemy, możemy polać je czekoladową polewą lub posypać wiórkami kokosowymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana