Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jaka mąka do pizzy jest najlepsza?
Do zrobienia smacznej pizzy potrzebne są składniki najwyższej jakości. Chodzi tu nie tylko o dodatki, takie jak sery, zioła czy pomidory, ale również o mąkę. Można powiedzieć, że mąka to najważniejszy składnik pizzy. Właściwie dobrana nadaje ciastu niesamowitej miękkości, konsystencji i chrupkości. Jaka mąka zatem do pizzy sprawdzi się najlepiej? Wyjaśniamy to w artykule.
Dlaczego mąka do pizzy jest taka ważna?
Pizza jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Najprawdopodobniej pojawiła się z Neapolu, w XVIII wieku. Prawdziwy włoski przepis na ciasto do pizzy zawiera jedynie cztery składniki – mąkę, drożdże, sól oraz wodę. Ewentualnie dodaje się do niego również nieco oliwy.
Przeczytaj również: Jak dobrać odpowiednią mąkę do wypieków?
Jeżeli chcemy poznać smak takiej prawdziwej pizzy włoskiej, powinniśmy trzymać się tradycyjnej receptury, w której skład wchodzi określony rodzaj mąki. Taka mąka jest wyrabiana zazwyczaj w specjalnych młynach i spichlerzach.
Ciasto na pizzę powinno być puszyste i miękkie, ale jednocześnie na tyle elastyczne, aby dobrze rozprowadzić je na powierzchni blatu. Trzeba mieć również na uwadze, że jeśli mąka do pizzy będzie zawierać zbyt mało glutenu, ciasto może okazać się zbyt kruche.
Jaka mąka jest polecana do pizzy?
Idealna mąka do pizzy powinna być pozbawiona dodatków i mieć konsystencję talku lub pudru. Najlepszym wyborem w tym wypadku będzie mąka pszenna typ 00. Jest najbardziej oczyszczona ze wszystkich typów mąk, jasna oraz delikatna. Dzięki niej ciasto łatwo się zagniata, jest miękkie i delikatne w środku, a jednocześnie na zewnątrz jest pięknie wypieczone i chrupiące. Poza tym surowe ciasto nie nasiąka ani sosem, ani innymi dodatkami, dzięki czemu może pełnić funkcję swoistego talerza.
Mąkę typu 00 produkuje się głównie we Włoszech, gdyż przeważnie tam jest najczęściej wykorzystywana. W Polsce tego rodzaju mąka nie jest aż tak popularna, jak mąka orkiszowa bądź razowa, mimo to, w niektórych polskich sklepach możemy ją znaleźć. Bez problemu możemy ją kupić w Internecie. Z mąki typu 00 możemy zrobić nie tylko pizzę, ale przykładowo również włoskie chleby.
Jaką jeszcze inną mąkę można wykorzystać do pizzy?
Co zrobić, jeżeli nie mamy w kuchni mąki typu 00, a koniecznie chcemy przygotować domową pizzę? W takiej sytuacji do wyrobienia ciasta możemy wykorzystać również mąkę pszenną. Wówczas wybierzmy tą o typie 450 lub 550, ponieważ pod względem właściwości to właśnie one najbardziej przypominają włoską mąkę.
Innym zamiennikiem mąki pszennej typu 00, może być także mąka pełnoziarnista, która jest zaliczana do wysokiego typu mąk żytnich. Zawiera znacznie mniejszą ilość glutenu, co przekłada się na mniejszą sprężystość ciasta. Trzeba przy tym pamiętać, że smak mąki razowej jest dość specyficzny. Ciasto na jej bazie będzie się znacznie różniło, od tego przygotowanego z mąki pszennej czy typu 00.
Z kolei mąka bezglutenowa dodana do pizzy będzie świetnym rozwiązaniem, jeśli ktoś z nas jest uczulony na gluten. Warto jednak przy tym pamiętać, że wraz ze zmianą mąki, zmieniają się także jej właściwości. Ciasto nie będzie już tak kruche i elastyczne, jak to przygotowane z tradycyjnej włoskiej mąki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana