Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak zrobić sushi krok po kroku?
Wiele osób myśli, że przyrządzenie samemu sushi jest skomplikowane i nie ma co liczyć na efekty jak w restauracji. Owszem, musisz temu daniu poświęcić sporo czasu. Jednak końcowy smak wynagrodzi ci wysiłki. To będzie twój niepowtarzalny smak. Na drogi lokal zaś przyjdzie czas. Wystarczy odrobina chęci i wyobraźni kulinarnej. Robienie sushi może okazać się świetną zabawą. Chcesz poznać przepis na to, jak samodzielnie przygotować sushi w domu? Przeczytaj nasz artykuł!
Co potrzeba do sushi? Lista składników
Dobrze jest czasami udać się do dobrej restauracji japońskiej. Bywa jednak i tak, że samodzielnie przygotowane posiłki smakują dwa razy bardziej. Poza tym sushi jest zdrowe. Dlatego spróbujmy sami przyrządzić domowe sushi. Być może częściej będziemy się nim zajadać? Oby tak! Potrzebny jest nam zestaw do robienia sushi. Należy zaopatrzyć się więc w następujące produkty:
Przeczytaj również: Jak jeść sushi?
- 500 g ryżu,
- 250 g wędzonego łososia,
- 5 płatów nori,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 długi ogórek,
- 1 paprykę,
- 1 opakowanie serka naturalnego do kanapek,
- 1 pęczek dymki,
- pastę wasabi.
Do wykonania zalewy do ryżu sushi konieczne będzie:
- 9 łyżek cukru,
- 12 łyżek octu ryżowego,
- 2,5 łyżeczki soli.
Jak ugotować ryż do sushi?
Musimy zacząć od przygotowania ryżu do sushi. Surowy ryż zalewamy zimną wodą i mieszamy dość energicznie dłonią. Następnie odlewamy z niego wodę. Moczymy go w zimnej wodzie jeszcze raz i ponownie go odsączamy. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy, już bez mieszania. Zalany ryż odstawiamy na pół godziny. Po upłynięciu tego czasu, wodę odlewamy i wlewamy nową. Tym razem nie powinno być jej więc niż centymetr nad powierzchnią ryżu.
Przeczytaj również: Czy sushi na wynos jest równie dobre jak w restauracji?
Kiedy woda zacznie wrzeć, garnek przykrywamy pokrywą i gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans. Odstawiamy ryż na 20 minut. W tym czasie ocet łączymy z cukrem oraz solą i odkładamy na 20 minut. Co jakiś czas mieszamy zalewę. Potem wlewamy ją do gorącego ryżu. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przeczytaj również: Skąd się wzięło sushi i jakie są jego rodzaje?
Jak zawinąć sushi?
Jak wygląda zawijanie sushi? Na początku musimy rozłożyć na macie bambusowej płat nori. Zwilżmy wcześniej dłonie zimną wodą. Najpierw nałóżmy na nori porcję ryżu. Rozprowadzajmy jego cienką warstwę, pozostawiając na końcu około 3 centymetry wolnego brzegu. Na ryżu należy położyć cienki pasek wasabi. Kolejnym krokiem przepisu na sushi jest nałożenie: warstwy serka, cienkich pasków ogórka, pasków papryki, dymki, łososia oraz awokado.
Przy pomocy maty, całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy. Jeśli ryż za mocno klei się do noża, możemy go delikatnie zwilżyć wodą. Gotowe sushi podaje się z sosem sojowym i odsączonym, marynowanym imbirem.
Przeczytaj nasz artykuł o rodzajach sushi i dowiedz się jeszcze więcej o tym pysznym jedzeniu!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana