Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak wykorzystać pomarańcze w kuchni? Polecane przepisy
Pomarańcze to zdrowe i smaczne owoce, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy jeść je na surowo lub wykorzystywać jako dodatek do ciast, deserów, koktajli, sałatek lub dań wytrawnych. Świetnie sprawdzają się w wersji na słodko i słono. Co ważne, możemy je jeść bez ograniczeń, gdyż mają mało kalorii. Masz ochotę na pyszne danie z wykorzystaniem pomarańczy? Poznaj nasze przepisy.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Pomarańcze mają w sobie mnóstwo witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Ich spożywanie wpływa na poprawę pracy mózgu i żołądka oraz wspomaga pracę narządów wzroku. Świeże owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Zalety ich spożywania są wychwalane przez dietetyków i lekarzy, którzy wskazują na bogactwo ich witamin, substancje mineralne oraz niezbędne składniki pokarmowe, takie jak błonnik.
Najlepszy przepis na kaczkę w pomarańczach
Do upieczenia pysznej kaczki w pomarańczach, będziemy potrzebować 1 sprawionej kaczki ok. 2,5 kg, 1 jabłko, 3 pomarańcze, 1 łyżka majeranku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 łyżeczki soli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego i ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki.
Zaczynamy od umycia i osuszenia kaczki. Przyprawy mieszamy z olejem i wyciśniętym czosnkiem. Marynatą staramy się natrzeć kaczkę w środku i z wierzchu, po czym zostawiamy ją w przykrytej misce na 12 godz.
Jeśli chodzi o pomarańcze, to szorujemy je i parzymy. Dwie z nich kroimy w kostkę, a z trzeciej wyciskamy sok. Do środka kaczki wkładamy kawałki pomarańczy i jabłka. Następnie kaczkę układamy w naczyniu do zapiekania piersiami do góry.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kaczkę przez 20 min. Po tym czasie polewamy kaczkę sokiem z pomarańczy, a brytfankę przykrywamy i zmniejszamy temp. do 150 st. Pieczemy jeszcze ok. 2,5 godziny. Po tym czasie ponownie polewamy sosem i pieczemy jeszcze przez ok. 45 minut, aż skórka mocno się zrumieni. Kaczkę możemy podawać z ziemniakami oraz sałatką z pomarańczy.
Najprostszy przepis na ciasto z pomarańczami
Aby przygotować wyśmienite ciasto z pomarańczami, musimy zaopatrzyć się w 200 g cukru, 240 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, 3 jajka, 2 łyżki skórki z pomarańczy, 120 ml soku z pomarańczy, 225 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki oleju i 100 g cukru pudru.
Najpierw w misie miksera mieszamy razem cukier, jogurt bądź śmietanę, jajka, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy. Następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do mokrych składników. Na koniec wlewamy wolno olej i miksujemy do połączenia.
Wyciągamy formę keksową i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy mniej więcej w 180 stopniach przez około 40 minut. Po upieczeniu cukier puder mieszamy z sokiem pomarańczowym i smarujemy lukrem ciasto. Na koniec możemy je dodatkowo udekorować plastrami pomarańczy i podać do stołu z nalewką z pomarańczy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana