Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak wygląda konfekcjonowanie żywności?
Zdecydowana większość towarów sprzedawanych na rynku jest poddawana konfekcjonowaniu, czyli sztuce pakowania, przepakowywania i porcjowania produktów, by te były gotowe do wysyłki oraz sprzedaży. Jednak inaczej się pakuje na przykład ubrania czy sprzęt RTV, a jeszcze inaczej żywność, która nie może się zepsuć czy utracić swojej świeżości. Jak zatem przebiega konfekcjonowanie towarów żywnościowych?
Jak pakuje się żywność?
Lista opakowań służących do konfekcjonowania produktów spożywczych i zasad obowiązujących przy pakowaniu poszczególnych typów żywności jest bardzo długa. Warzywa i owoce są często opakowywane w worki, kartony, tacki z przypiętymi foliami, a także w szklane słoiki dość dobrze konserwujące żywność. By chronić żywność przed pleśnią i bakteriami producenci często stosują pakowanie próżniowe. Dzięki hermetycznie zamkniętym pudełkom lub foliom chleb, sery, ryby czy mięso dłużej zachowują świeżość.
Sposób pakowania dobiera się do rodzaju konfekcjonowanej żywności. Profesjonalne podmioty zajmujące się konfekcjonowaniem towarówstosują szybkie, precyzyjne i skuteczne pakowanie maszynowe.
Liczne zalety saszetek do żywności
Opakowania dopasowuje się też do gabarytów i konsystencji żywności. W przypadku produktów sypkich nadających się do spożycia warto rozważyć zastosowanie nie tylko papierowych torebek, ale też specjalnych saszetek stick oferowanych przez producenta opakowań Flexgroup. W tych opakowaniach wykonanych z ekologicznych materiałów biodegradowalnych można przechowywać przyprawy, cukier, herbatę, kawę, a nawet produkty płynne, takie jak sosy, dipy, majonezy, ketchupy czy musztardy.
Opcja regulowania długości pozwala dostosować saszetkę do gramatury produktu. Saszetka stick umożliwia utrzymywanie świeżości produktu, jego walorów smakowych oraz zabezpieczenie go przed wysypaniem lub wylaniem.
Etykiety na produkty żywnościowe
W myśl przepisów prawa towary przeznaczone do sprzedaży muszą na opakowaniach być oznaczone etykietami, zawierającymi ściśle określone informacje, takie jak nazwa producenta i produkty, adres firmy bądź importera czy zawartość opakowania. Dodatkowo na etykietach opakowań z żywnością znaleźć się powinny: szczegółowy wykaz składników, termin przydatności do spożycia, informacje o warunkach przechowywania, jak również zawartość netto produktu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana