Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak przygotować fondant do użycia?
Fondanty to akcesoria cukiernicze, które stosuje się do produkcji nadzienia – zazwyczaj do pralin. Pozwalają dekorować powierzchnię ciast, ciastek, tortów i innych wyrobów cukierniczych. Wielu początkujących cukierników nie wie jednak, jak poprawnie ich używać. O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu fondanta do użycia?
Jak przechowywać fondant?
Fondant, który wymaga późniejszego rozrobienia z wodą, należy przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym pomieszczeniu. W przypadku gotowych do użycia fondantów należy je tylko podgrzać i przechowywać w temperaturze nie niższej niż 30 stopni Celsjusza. Miejsca, w których będzie składowany fondant, powinny mieć system dobrej izolacji, dzięki której można zapewnić właściwą konsystencję masy. Ważne jest także zabezpieczenie jej przed wilgocią, promieniowaniem słonecznym i punktowym przegrzaniem. Tak przechowywane fondanty są gotowe do przygotowywania pysznego nadzienia.
Jak używać fondant?
Masę fondantową początkowo ugniata się za pomocą specjalnych urządzeń cukierniczych. Wraz z zagniataniem masa nabiera większej plastyczności, powoli zmieniając swoją konsystencję z formy twardej kostki do elastycznej i miękkiej. W trakcie ugniatania do fondanta dodaje się tłuszcz, który pozwala nadać wyraźniejszy smak nadzienia i lepszą konsystencję. Można również dodawać cukier puder, barwniki, aromaty, pasty owocowe, mąkę sojową lub skrobię ziemniaczaną. Dodatki zależą od tego, jaki rodzaj nadzienia chce się uzyskać.
Gdy masa osiąga pożądaną gęstość, kolor, aromat i smak, następnie trzeba ją poporcjować w odpowiednie cząstki. Te później oblewa się czekoladą. W taki sposób powstają m.in. czekoladki i praliny, które zachwycają nie tylko smakiem, ale również pięknymi kształtami. Dlatego producent fondantów Holger Food cieszy się tak dużym uznaniem wśród Klientów z branży cukierniczej.
Dlaczego warto stosować fondant?
Fondant to nie tylko składnik nadzienia pralin, bardzo często służy również do nadziewania wielu różnych produktów cukierniczych oraz czekoladowych. Po właściwej obróbce może pełnić rolę glazury lub pomady do dekorowania pączków, ciastek i ciast. Produkty wykazujące się dużą plastycznością i podatnością na formowanie, dają nieograniczone możliwości zastosowania. Fondanty umożliwiają dowolne łączenie z pozostałymi składnikami, aby stworzyć niepowtarzane nadzienie, glazurę lub polewę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana