Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak przygotować czulent?
Czulent jest najpopularniejszym daniem tradycyjnej kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany gulasz, przyrządzany głównie z mięsa wołowego, z dodatkiem fasoli, warzyw i kaszy jęczmiennej. Czulent nie jest trudny do zrobienia, a składniki do niego znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Zastanawiasz się, jak przygotować to danie, by wyszło pyszne? Sprawdź nasz przepis.
Skąd pochodzi czulent?
Czulent to potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej. Jest przez Żydów spożywana w szabat, czyli dzień świąteczny. Zwykle przypada on w siódmy dzień tygodnia i jest przeznaczony na odpoczynek, modlenie się, jedzenie posiłków i czytanie Tory. Tego dnia nie wolno gotować na ogniu, dlatego też wszelkie czynności związane ze sporządzaniem posiłków odbywają się dzień wcześniej. Zanim czulent trafi na stół, przebywa w specjalnym miejscu w piecu. Miejsce te zwie się szabaśnikiem i przechowuje się tam dania po to, by były ciepłe w chwili podania.
Potrawę czulent serwuje się dziś nie tylko w restauracjach żydowskich, ponieważ wiele ludzi przyrządzą ją samodzielnie w domu. Nie wymaga ona od nas precyzyjnej dokładności, lecz przepis na czulent składa się z wielu składników. Należy więc pamiętać o tym, by mięso na czulent wołowy było zawsze koszerne. Nie zapominajmy też o tym, żeby na końcu gotowania danie umieścić w piecu o niskiej temperaturze po to, by nie spaliło się przez noc i utrzymało ciepło w momencie podania.
Jakie składniki są potrzebne do czulentu?
- 1,5 kg wołowiny (przykładowo szynka lub pręga)
- 1 kg ziemniaków
- 250 g kaszy pęczak
- 250 g fasoli typu Piękny Jaś
- 1,5 litra bulionu wołowego
- 2 duże marchewki
- 3 cebule
- 7 ząbków czosnku
- 8 jajek
- Przyprawy, takie jak: sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
Opcjonalnie można dodać 3 łyżki smalcu gęsiego lub 1 kg mięsa z gęsi.
Jak krok po kroku zrobić czulent?
By przygotować czulent, należy dzień wcześniej namoczyć fasolę. W tym celu trzeba ją wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc, żeby napęczniała. Dzień wcześniej należy przygotować także esencjonalny bulion wołowy.
Następnego dnia należy odcedzić fasolę i przepłukać ją na sicie. Następnie wołowinę i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i marchew w grubsze plastry, a część czosnku posiekać w cienkie plasterki. Posiekaną cebulę oraz czosnek trzeba zeszklić na dwóch łyżkach oliwy.
Teraz warstwowo możemy zestawić ze sobą składniki, więc na zeszklonej cebuli po kolei układamy ziemniaki, marchewkę, fasolę, wołowinę, ząbki czosnku i na górę wysypujemy kaszę. Każdą z warstw doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Na wierzchu potrawy kładziemy gęsinę i surowe jaja w skorupkach. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu zagotowania.
Kiedy czulent się zagotuje, należy zdjąć naczynie z ognia i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 12 godzin. Po tym czasie jaja ugotują się na twardo, a wołowina będzie krucha i delikatna. Potrawę należy podawać na gorąco, najlepiej na podgrzanym talerzu. Możemy zamiast czulentu wołowego przygotować także czulent wegetariański lub czulent z jajkami.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana