Jak przygotować czulent?

Jak przygotować czulent?

Czulent jest najpopularniejszym daniem tradycyjnej kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany gulasz, przyrządzany głównie z mięsa wołowego, z dodatkiem fasoli, warzyw i kaszy jęczmiennej. Czulent nie jest trudny do zrobienia, a składniki do niego znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Zastanawiasz się, jak przygotować to danie, by wyszło pyszne? Sprawdź nasz przepis.

Skąd pochodzi czulent?

Czulent to potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej. Jest przez Żydów spożywana w szabat, czyli dzień świąteczny. Zwykle przypada on w siódmy dzień tygodnia i jest przeznaczony na odpoczynek, modlenie się, jedzenie posiłków i czytanie Tory. Tego dnia nie wolno gotować na ogniu, dlatego też wszelkie czynności związane ze sporządzaniem posiłków odbywają się dzień wcześniej. Zanim czulent trafi na stół, przebywa w specjalnym miejscu w piecu. Miejsce te zwie się szabaśnikiem i przechowuje się tam dania po to, by były ciepłe w chwili podania.

Potrawę czulent serwuje się dziś nie tylko w restauracjach żydowskich, ponieważ wiele ludzi przyrządzą ją samodzielnie w domu. Nie wymaga ona od nas precyzyjnej dokładności, lecz przepis na czulent składa się z wielu składników. Należy więc pamiętać o tym, by mięso na czulent wołowy było zawsze koszerne. Nie zapominajmy też o tym, żeby na końcu gotowania danie umieścić w piecu o niskiej temperaturze po to, by nie spaliło się przez noc i utrzymało ciepło w momencie podania.

Jakie składniki są potrzebne do czulentu?

  • 1,5 kg wołowiny (przykładowo szynka lub pręga)
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g kaszy pęczak
  • 250 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • 2 duże marchewki
  • 3 cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 8 jajek
  • Przyprawy, takie jak: sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.

Opcjonalnie można dodać 3 łyżki smalcu gęsiego lub 1 kg mięsa z gęsi.

Jak krok po kroku zrobić czulent?

By przygotować czulent, należy dzień wcześniej namoczyć fasolę. W tym celu trzeba ją wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc, żeby napęczniała. Dzień wcześniej należy przygotować także esencjonalny bulion wołowy.

Następnego dnia należy odcedzić fasolę i przepłukać ją na sicie. Następnie wołowinę i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i marchew w grubsze plastry, a część czosnku posiekać w cienkie plasterki. Posiekaną cebulę oraz czosnek trzeba zeszklić na dwóch łyżkach oliwy.

Teraz warstwowo możemy zestawić ze sobą składniki, więc na zeszklonej cebuli po kolei układamy ziemniaki, marchewkę, fasolę, wołowinę, ząbki czosnku i na górę wysypujemy kaszę. Każdą z warstw doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Na wierzchu potrawy kładziemy gęsinę i surowe jaja w skorupkach. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu zagotowania.

Kiedy czulent się zagotuje, należy zdjąć naczynie z ognia i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 12 godzin. Po tym czasie jaja ugotują się na twardo, a wołowina będzie krucha i delikatna. Potrawę należy podawać na gorąco, najlepiej na podgrzanym talerzu. Możemy zamiast czulentu wołowego przygotować także czulent wegetariański lub czulent z jajkami.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.