Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak przechowywać ogórki szklarniowe?
Ogórki zielone są warzywem dostępnym przez cały rok. Latem uprawia się je na polach, jesienią, zimą i wczesną wiosną – w szklarni. Są wyjątkowo smaczne, zdrowe, bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Jednocześnie są też wrażliwe na niewłaściwe przechowywanie. W jakich warunkach warto je trzymać, aby nie straciły smaku i jędrności? Poznaj najważniejsze zasady.
Dlaczego warto jeść ogórki?
Zielone (świeże) ogórki wzbogacają dietę o witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas i wapń. Największą zaletą tego warzywa jest niska kaloryczność. Ponieważ zawiera aż 90% wody, w 100 g jest jedynie 12 kalorii. Z tego powodu jest to cenny składnik diety. Ogórki gaszą pragnienie, orzeźwiają, łagodzą obrzęki, przyspieszają metabolizm, a ich właściwości moczopędne są korzystne dla osób z nadciśnieniem. Jednak aby zachowały swoje walory, należy je przechowywać w odpowiednich warunkach.
Niekoniecznie lodówka
Większość osób przechowuje warzywa i owoce w lodówce, w przeznaczonej do tego szufladzie. Tymczasem jak informuje producent – Gospodarstwo Ogrodnicze Rafał Pietras, ogórki nie lubią bardzo niskich temperatur. Szczególnie wrażliwe są ogórki szklarniowe, które mają cieńszą skórkę i są bardziej podatne na wysychanie. Optymalna temperatura to 10-12°C. Dlatego znacznie lepiej nadaje się do tego spiżarnia. Jeśli jednak zdecydujesz się na lodówkę, nie wkładaj ogórków do strefy zero, lecz na wyższe półki.
Uwaga na sąsiedztwo
Jak wspomniano, wcześniej ogórki szklarniowe łatwo przejmują zapachy, ale też są wrażliwe na działanie etylenu, jaki wydziela wiele owoców. Dlatego nie powinno się ich wkładać do szuflady razem z jabłkami czy gruszkami. Jeśli nie masz innego miejsca, umieść warzywo w folii z perforacją lub w zamkniętym pojemniku, jak najdalej od elementów chłodzących lodówki. Pojemniki i woreczki należy codziennie sprawdzać i usuwać ewentualne okazy z zaczątkiem pleśni lub gnicia.
Domowy sposób na ogórki
Sprawdzoną metodą naszych prababć, które nie dysponowały lodówkami, było przechowywanie ogórków szklarniowych w studni lub w misce z zimną codziennie wymienianą wodą. Zalane nią ogórki są chronione przed wysychaniem i parceniem. Można je tak przechowywać około 3-4 tygodni, również pokrojone w plastry czy kawałki, kontrolując ich stan i usuwając nadpsute.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana