Artykuł sponsorowany

Jak przebiega proces wędzenia ryb?

Jak przebiega proces wędzenia ryb?

Ryby są zdrowe i doskonale smakują. Szczególnie w okresie letnim popularnością cieszą się wędzone produkty, które zachowują niesamowity aromat. Proces ich przygotowania przebiega w kilku etapach. Każdy z nich musi być dokładnie przeprowadzony tak, żeby klient dostał rybę najwyższej jakości. Podczas wędzenia nie wykorzystuje się żadnych chemicznych dodatków.

Co przygotować do wędzenia ryby?

Samo wędzenie może przebiegać na różne sposoby, ale przygotowanie do niego zawsze powinno być takie samo. Obejmuje ono:

  • obranie ryb z łuski i ich dokładne oczyszczenie,

  • zanurzenie ryb w solance z dobranymi wedle gustu przyprawami,

  • osuszenie mięsa po wyjęciu z solanki.

Wędzone ryby będą nadawały się do spożycia po przybyciu do klienta. Dlatego bardzo ważne jest, aby były przechowywane w dobrych warunkach, do których nie mają dostępu żadne zwierzęta czy zarazki. Mięso powinno zostać dokładnie oczyszczone nie tylko z łusek, ale także innych, potencjalnie niezdrowych elementów, takich jak ziemia czy resztki roślin.

Jak można wędzić rybę?

Każdy kucharz ma swój własny sposób na wędzenie ryb. Wyróżnia się jednak trzy z nich, które są spotykane najczęściej. Jest to:

  • wędzenie na gorąco,

  • wędzenie na ciepło,

  • wędzenie na zimno.

Te metody różnią się głównie temperaturą, w której przebywają ryby poddawane procesowi. Produkty wędzone na gorąco uważa się za mniej trwałe, dlatego najczęściej kupuje się je od producentów na miejscu. Z kolei mięso przyrządzane na zimno dłużej zachowuje swoją świeżość. Przyrządza się je w temperaturze od 20 do 35°C. Taki proces polega na odymianiu ryb kilka razy na dobę. Między sesjami daje się im kilka godzin przerwy.

Wędzenie ryb przeprowadza się w szafach wędzarniczych, które mogą być stacjonarne lub mobilne. Firmy takie jak Barkas Sp. J. wykorzystują w tym procesie wysokiej jakości drewno, dzięki czemu ich produkty nie tylko smakują bardzo dobrze, ale są także mocno aromatyczne. Smak samej ryby zależy w dużej mierze od mieszanki przypraw wykorzystanej do przygotowania solanki. To ona zapobiega wyschnięciu mięsa. Tak przygotowane produkty można zamówić w restauracjach albo zakupić do zjedzenia w domu. Specjalistyczne opakowania pomagają zachować ich świeżość i nie przepuszczają żadnych zanieczyszczeń do wnętrza pudełka.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.