Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak pieczemy rurki, które wypełnia się śmietankowym kremem?
Rurki z kremem śmietankowym chętnie zjadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto zatem wiedzieć, w jaki sposób przygotować przepyszne domowe rurki z nadzieniem. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie – wystarczy kupić odpowiednie składniki i zaopatrzyć się w akcesoria kuchenne do pieczenia. Najlepsze rurki ze śmietankowym wypełnieniem przygotujesz według naszego przepisu.
Przepis na rurki z kremem śmietankowym
Do wykonania rurek ze śmietankowym wypełnieniem potrzebne będą następujące składniki:
- 400 g maki pszennej
- 200 ml śmietanki 18%
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki powinny wystarczyć na około 40 kremowych rurek w wielkości 10 cm.
Na początku należy przesiać mąkę i wymieszać ją z solą. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i śmietanę 18%. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub z użyciem miksera. Gotowe ciasto należy ułożyć na stolnicy oprószonej mąką i wyrabiać przez kilka minut, po czym przykryć folią i zostawić do schłodzenia w lodówce.
W następnym kroku przydadzą się foremki do rurek, które można kupić w sklepie internetowym Practic. Rozwałkowane na grubość 1 mm ciasto należy pociąć na paski o szerokości 1 cm i owinąć nimi foremkę, tak aby poszczególne warstwy zachodziły na siebie. Każdą w ten sposób przygotowaną rurkę obtacza się w cukrze i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rurki powinny się piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie rurki należy ostrożnie zdjąć z formy i pozostawić do schłodzenia.
Jak przygotować krem śmietankowy do rurek?
W czasie gdy gotowe rurki będą stygnąć, można przystąpić do przygotowania słodkiego nadzienia. W tym celu należy ubić śmietankę 36% na najwyższych obrotach miksera. Następnie przesiany cukier puder trzeba połączyć z kremem mascarpone i stopniowo dodawać do niego ubitą śmietankę. Każdorazowo masę należy krótko zmiksować. Gotowy krem można włożyć do rękawa cukierniczego i ostrożnie wypełniać nim rurki.
Aby prace przebiegły sprawnie, warto zaopatrzyć się w przybory kuchenne niezbędne podczas pieczenia. Oprócz foremek przydatne są stolnica i wałek do ciasta oraz rękaw cukierniczy. Nie można zapomnieć także o papierze do pieczenia oraz siekaczu do ciasta kruchego.
Jak widać, przygotowanie przepysznych rurek z kremem śmietankowych nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Rurki to idealnych poczęstunek dla gości i świetna przekąska na słodko dla domowników. Z naszym przepisem rurki zawsze wychodzą idealnie kruche, a krem jedwabiście gładki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana