Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak jeść sushi?
Sushi na dobre zagościło w Polsce. W miastach powstaje coraz więcej suszarni, w związku z tym wiele osób chce się przekonać, jak smakuje ta tradycyjna, azjatycka potrawa. Pozostaje jednak pytanie: jak jeść sushi? Czy można to robić rękoma? Jak używać pałeczek? W końcu nasza kultura i etykieta znacząco różni się od japońskiej. W tym artykule odpowiadamy na te i inne pytania o spożywaniu sushi.
Czym jeść sushi – pałeczkami, widelcem czy palcami?
Zapewne nie raz widziałeś w filmie czy serialu jak Azjaci spożywają wspólnie posiłki. Siedzą przy tym na podłodze, a zamiast sztućców używają drewnianych pałeczek. Może się nam wydawać to dziwne, ale w końcu co kraj to obyczaj. O ile zamawiasz sushi do domu, nie musisz za bardzo przejmować się etykietą, przecież nikt Cię nie widzi. Śmiało możesz trzymać rolki w palcach lub jeśli chcesz być bardziej higieniczny, użyć widelca. Ten zdecydowanie przyda się do maczania sushi w dodatkach. Natomiast jeśli jesteś w restauracji sushi takiej jak Temaki Sushi z Otwocka, warto uszanować azjatycką kulturę i jeść sushi przy pomocy pałeczek. Raczej na próżno będziesz szukać noża i widelca.
Przeczytaj również: Jak zrobić sushi krok po kroku?
Jak jeść sushi pałeczkami?
Jedzenie sushi pałeczkami wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Wymaga jedynie trochę wprawy. Złap pałeczki mniej więcej na środku ich długości. Dolna powinna opierać się o kciuk i palec wskazujący. Drugą pałeczką operujemy przy pomocy palca serdecznego i środkowego. Rolki łapiemy i wkładamy do buzi cieńszą stroną pałeczek. Natomiast ta grubsza służy do nabierania sushi z talerza, z którego spożywamy wraz z innymi. Dzięki temu zachowacie higienę. Warto również wiedzieć, że pałeczek nie powinno się krzyżować, pocierać ani nimi wymachiwać. To bardzo niekulturalne. Zgodnie z japońską etykietą nie powinno się kroić nimi sushi na mniejsze części. Całą porcję wkładamy na raz do buzi.
Przeczytaj również: Czy sushi na wynos jest równie dobre jak w restauracji?
Z czym jeść sushi?
Sushi podawane jest zwykle na zimno. Jeśli chodzi o dodatki, najczęściej jest to sos sojowy podany w osobnym naczynku lub wasabi, czyli ostry, zielony chrzan. Jeśli nie przepadasz za ostrzejszymi smakami, raczej pozostań na etapie sosu sojowego. Faux pas byłoby jednak polanie nim rolki lub wylanie go na talerzyk. Żeby zjeść sushi z tym dodatkiem, zamocz rolkę w naczynku z sosem i włóż ją całą do buzi. Dodatki sprawiają, że ta tradycyjna, japońska potrawa zyskuje jeszcze więcej smaku, a nawet pikanterii. Do „zresetowania” kubków smakowych po każdej rolce użyj marynowanego imbiru. Łatwo go rozpoznasz, ponieważ są to drobno pocięte różowe plasterki.
Przeczytaj również: Skąd się wzięło sushi i jakie są jego rodzaje?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana