Artykuł sponsorowany

Higiena w zakładach mięsnych

Higiena w zakładach mięsnych

Zachowanie odpowiednich warunków sanitarnych w miejscach obróbki, wyrobu oraz sprzedaży produktów spożywczych jest niezbędne. Niezastosowanie się do określonych standardów może spowodować wiele szkodliwych konsekwencji zdrowotnych. Produkcja żywności jest obarczona restrykcyjnymi zasadami sanitarnymi. Dowiedz się, dlaczego higiena w zakładach mięsnych jest tak ważna.

Czym się zajmuje zakład mięsny?

W zakładach mięsnych można zakupić:

  • świeże mięso,

  • podroby,

  • wyroby wędliniarskie,

  • wędzonki

  • pasztety, smarowidła i metki,

  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego np. smalec.

Taką ofertę ma Zakład przetwórstwa mięsnego Herold. Na smak wyrobów ma wpływ jakość użytych produktów, receptury oraz zachowanie odpowiednich procedur, także sanitarnych. Zanim zdecydujesz się na zakup wędlin w danym sklepie, sprawdź:

  • czy oferowane produkty pochodzą z lokalnej masarni – dzięki temu możesz uniknąć spożywania wędlin naszpikowanych antybiotykami. Mali dostawcy często dysponują wysokiej jakości mięsem;

  • jak wygląda budynek – brudne ściany i archaiczne wyposażenie powinny być dla Ciebie alarmujące,

  • profesjonalizm personelu – pracownicy przy podawaniu wędlin powinni zachować środki ostrożności, jeśli widzisz ekspedienta podającego mięso bez rękawic, lepiej nie kontynuować zakupów.

To tylko kilka aspektów, na które warto zwrócić uwagę przed zakupami mięsnymi.

Jakie skutki powoduje zła higiena w zakładzie mięsnym?

Wyroby mięsne bardzo często goszczą na stołach Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez aromatycznej wędliny czy pysznej kiełbaski, a na uroczysty obiad tradycyjnie serwowana jest pieczeń. Jednak, aby wyroby mięsne były bezpieczne, ich produkcja musi się odbywać w higienicznych warunkach. Wśród konsekwencji niezachowania standardów sanitarnych można zaliczyć:

  • problemy trawienne,

  • poważne zatrucie np. jadem kiełbasianym,

  • chorobę „brudnych rąk”,

  • toksoplazmozę.

Choć zazwyczaj zatrucia pokarmowe wydają się być krótkotrwałą dolegliwością, to spożywanie źle przechowywanego mięsa może spowodować poważny uszczerbek na zdrowiu, a nawet śmierć.

Co świadczy o zachowaniu higieny w zakładzie mięsnym?

Jeśli uwielbiasz dobrej jakości wyroby mięsne, wybieraj produkty z firm zachowujących standardy higieniczne. Zakłady wędliniarskie powinny być sterylnie czyste i wyposażone w nowoczesne sprzęty. Nie bez znaczenia są też środki ochrony osobistej pracowników. Jednorazowe rękawiczki zakładane przez ekspedienta przy krojeniu wędlin to mus, podobnie jak dokładne mycie noży po skorzystaniu z nich.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.