Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Greckie przysmaki, których każdy powinien spróbować
Grecka kultura kulinarna wyróżnia się na tle innych kuchni europejskich. Znana jest przede wszystkim ze swojej prostoty, a jednocześnie z bogactwa smaków i aromatów, które są dla niej charakterystyczne. Jeżeli kuchnia grecka jest jeszcze dla Ciebie zagadką i chciałbyś sprawdzić, dlaczego pokochało ją tak wiele osób, koniecznie przeczytaj nasz artykuł do końca. Zapraszamy!
Z jakimi smakami kojarzona jest grecka kuchnia?
Choć dania serwowane przez rodowitych Greków oraz greckie restauracje zlokalizowane w różnych zakątkach świata cechują się prostotą, to każde z nich może zachwycić – nawet tych, którzy nigdy wcześniej nie mieli okazji ich spróbować. Czy kuchnia grecka to tylko popularny ser feta? Oczywiście, że nie! Jeżeli zamierzasz odbyć swoją pierwszą podróż w głąb greckiej kultury, to wiedz, że będziesz miło zaskoczony bogactwem smaków i aromatów, które są w niej obecne.
Kuchnia grecka charakteryzuje się między innymi szerokim zastosowaniem czosnku – co jest swoją drogą typowe dla wszystkich kuchni śródziemnomorskich i bałkańskich. Greckie dania znane są również z tego, że bardzo często bazują się na świeżych warzywach, takich jak na przykład szpinak, karczochy, koper włoski, kapusta, sałata, cukinia, bakłażan, cebula i ogórek. Nie zapominamy oczywiście o papryce i pomidorach, które niewątpliwe królują w greckich potrawach.
To, co wyróżnia kuchnię grecką, to także oliwki i rozsławiona na całym świecie oliwa z oliwek – bez nich kuchnia grecka nie mogłaby istnieć. Dodatki te są obecne w niemal każdym daniu serwowanym w greckich restauracjach, takich jak popularna w Trójmieście restauracja grecka ZORBA zlokalizowana w wieżowcu Amber Tower sąsiadującym z gdańską mariną jachtową. Oliwa wydobywa z potraw to, co najlepsze, a dorzucone do dań oliwki nadają im świeżość i unikatowy, śródziemnomorski charakter. Choć warto przy tym dodać, że cała Grecja kocha również masło – mające podobne zastosowanie do oliwy z oliwek.
Czy wiesz o tym, że nawet liście winorośli mogą być w ciekawy sposób wykorzystane w kuchni? Grecy doskonale zdaje sobą z tego sprawę, dlatego część z przygotowywanych przez nich potraw bazuje właśnie na wspomnianych przez nas liściach. Podane z odpowiednim farszem robią prawdziwą furorę w greckich lokalach.
Kuchnia grecka wyróżnia się także bogactwem obecnych w niej przypraw. Największym uznaniem cieszy się niej pietruszka, oregano, koperek, czarny pieprz, mięta, sól morska, rodzynki, wanilia i cynamon. Nie brakuje w niej też liści laurowych, tymianku, rozmarynku, bazylii, estragonu, szafranu, kminku, kolendry, imbiru i gałki muszkatołowej.
Nie myśl jednak, że kuchnia grecka ma Ci do zaoferowania wyłącznie świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Również ryby i owoce morza goszczą na obficie zastawionych greckich stołach. Do ryb, które są najczęściej używane w greckiej kuchni, należy okoń, miecznik, tuńczyk, barwena i sardynki, a do owoców morza kraby, homary, langusty, krewetki, ośmiornice, małże, kalmary, mątwy i ostrygi. Z kolei do mięs, które są charakterystyczne dla greckich smaków, zaliczyć trzeba baraninę, jagnięcinę, a także mięso koźlęce. Grecy lubią też wieprzowinę i cielęcinę, a także mięsa drobiowe.
Czym więc smakuje Grecja, którą możesz poznać na przykład w ZORBIE, czyli w greckiej restauracji w centrum gdańska? Przede wszystkim oliwkami i tłoczoną z nich oliwą, świeżymi warzywami, aromatycznymi przyprawami, liśćmi winorośli, a także rybami i owocami morza i wybranymi rodzajami mięsa. Nie zapominamy przy tym o produktach nabiałowych, spośród których najbardziej charakterystyczny dla Grecji jest tradycyjny bałkański ser feta.
Co warto zjeść, będąc w greckiej restauracji?
Jeżeli planujesz wypad do greckiej restauracji, to pamiętaj o tym, by łącznie z rezerwacją stolika zarezerwować trochę miejsca w żołądku na przysmaki, które czekają na Ciebie w świecie greckiej sztuki kulinarnej. Bogactwo smaków, których doświadczysz w dobrej greckiej restauracji, nie pozwoli Ci odejść od stołu.
Z przystawek warto spróbować przede wszystkim tzatzików – bardzo popularnego greckiego przysmaku, który już dawno podbił serca wielu Polaków. Kremowy grecki jogurt w połączeniu ze świeżym ogórkiem, aromatyczną oliwą i wyrazistym w smaku czosnkiem stanowi niejako kwintesencję kuchni Greków. Tzatziki mają bardzo prostą recepturę, mimo to potrafią zachwycić niejednego smakosza – nawet tego, który jest świeżo upieczonym podróżnikiem po świecie greckich przysmaków.
Warte uwagi są też liście winogron faszerowane ryżem z przyprawami, grecki hummus oraz pasta z pieczonych bakłażanów, oliwy i czosnku. Nie zapomnij też o grzance z pieczywa na zakwasie podanej ze świeżymi ziołami oraz z tapenadą z greckich oliwek i orzechów – tak prostej i jednocześnie tak bardzo wykwintnej. Natomiast wśród ciepłych przystawek króluje feta zapiekana w pomidorach podana z warzywami i sosem jogurtowym, chrupiące pierożki z nadzieniem szpinakowym, a także grillowane kawałki halloumi z relish z pomidorów i ziołami.
Nie ograniczaj jednak swojej kulinarnej podróży do przystawek. Sprawdź, jak smakuje grillowa ryba podana z dynią w przyprawach i szpinakiem, skropiona aromatycznym sosem cytrynowym albo grillowana ośmiornica z obisgue homarowym, bakłażanem i topinamburem. A jeśli preferujesz mięso, dowiedz się, jak wyjątkowy w smaku może być stek wołowy: zaserwowany z selerem, grzybami, sosem demi glace i frytkami stanowi świetne danie główne podczas greckiego biesiadowania w duchu słynnego „siga siga”.
Ucztę koniecznie zakończ deserem, który rozpieści Twoje kubki smakowe i sprawi, że na długo zakochasz się w greckich smakach. Co powiesz na sernik z Metaxą podany z kruszonką korzenną? A może skusisz się na grecką baklawę z musem pistacjowym i lodami? Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj jednak o tym, by próbować nowych smaków i oddać się zabawie, tak jakby jutro nie istniało. Tylko tak przekonasz się o tym, że prawdziwe greckie ucztowanie opiera się na radości z jedzenia, szalonych tańcach na stole i efektownym tłuczeniu znalezionej w kuchni porcelany.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana