Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Do jakich potraw polecany jest tymianek?
Tymianek to wyraziste i aromatyczne zioło, które wykorzystuje się w kuchniach na całym świecie. Nadaje on wielu potrawom niepowtarzalnego smaku oraz zapachu. Poza tym zioło to ma także szereg właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych oraz znane jest już od czasów starożytnej Grecji. Chcesz dowiedzieć się, jak wykorzystać tymianek w kuchni? Przeczytaj nasze propozycje.
Jakie właściwości ma tymianek?
Tymianek, zwany także macierzanką, zawiera duże ilości olejku eterycznego, co sprawia, że jest silnie aromatyczny. Jest on jedną z przypraw, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Najczęściej tymianek wykorzystuje się do leczenia dolegliwości układu pokarmowego, takich jak zgaga, wzdęcia czy biegunka. Poza tym możemy leczyć nim także kaszel oraz niektóre infekcje jamy ustnej i gardła.
Właściwości tymianku pomagają również zapobiegać rozwojowi dolegliwości o podłożu wirusowym i grzybiczym oraz przynoszą ukojenie przy bólach reumatycznych. Zioło to zawiera ogromne ilości żelaza, dlatego polecane jest ludziom walczącym z anemią oraz tym, którzy stosują dietę wegańską i wegetariańską.
Jak zastosować tymianek w kuchni?
Przyprawa tymianek ma zastosowanie nie tylko lecznicze, ale również spożywcze. Ze względu na swój charakterystyczny smak zajmuje wysoką pozycję w kuchni francuskiej i to właśnie z nią jest kojarzony najbardziej.
Zioło możemy dodawać nie tylko do sałatek, lecz także do potraw mięsnych. Świeży i suszony tymianek doskonale pasuje do mięsa drobiowego, wołowiny, wieprzowiny, dań rybnych i owoców morza. Przyprawa bardzo dobrze podkreśla smak farszów, pasztetów i wędlin.
Można bez problemu dodawać ją do tłustych i ciężkostrawnych potraw, takich, jak smażone mięsa oraz potrawy z warzyw strączkowych i kapustnych. Świeży tymianek powinien być dodawany do dań z makaronem, np. spaghetti, omletów, jajecznic oraz różnych past. Trzeba pamiętać również o tym, by tymianek dodawać zawsze na końcu gotowania, by ograniczyć w ten sposób utratę składników odżywczych oraz wzbogacić smak potraw.
Do czego jeszcze warto dodać tymianek?
Tymianek będzie idealny również do:
- Gulaszu warzywnego,
- Lecza,
- Pasztetu drobiowego,
- Pizzy z salami,
- Zupy krem z pietruszki,
- Zupy krem z pomidorów,
- Tymiankowego majonezu,
- Kremu kalafiorowego.
Jak wygląda uprawa tymianku?
Ilość olejków eterycznych w tymianku jest zmienna i zależy od warunków pogodowych, jakie panują w czasie wzrostu i kwitnienia rośliny. Zbiór zioła odbywa się najczęściej w słoneczną i bezdeszczową pogodę, kiedy to roślina wykazuje najsilniejsze właściwości aromatyczne. Zbiera się wówczas jej górne części zielonych pędów.
Jeśli chcemy, możemy także uprawiać tymianek w doniczce w domu. Nasiona należy wsiać najlepiej na początku kwietnia, wprost do doniczek z dobrym drenażem. Gdy wykiełkują i podrosną, należy usunąć słabsze siewki, a resztę możemy poddać hartowaniu, w dzień wystawiając pojemniki na parapet, wieczorem zaś chowając je do środka.
Jeżeli zależy nam, by tymianek cieszył nas dłużej niż jeden sezon, od listopada musimy stworzyć roślinie warunki do odpoczynku. W tym celu umieszczamy zioło w pomieszczeniu o temperaturze 10-15 stopni Celsjusza i podlewamy jedynie raz w tygodniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana