Artykuł sponsorowany

Do czego najlepiej pasuje ryż długoziarnisty?  

Do czego najlepiej pasuje ryż długoziarnisty?  

Ryż jest produktem coraz częściej stosowanym w polskich domach. Podczas gdy jeszcze 30, 40 lat temu popularna była jedna biała odmiana, dzisiaj sprowadzane są rozmaite, nieraz bardzo rzadkie, egzotyczne gatunki. Warto wiedzieć, czym różnią się poszczególne odmiany ryżu i z jakimi produktami najlepiej się komponują. Poniżej przedstawiamy charakterystykę ryżu długoziarnistego. 

Ryż jest najbardziej znany w kuchni azjatyckiej. Jego walory szybko docenili podróżnicy, odpowiedzialni za popularyzację tej rośliny na całym świecie. Obecnie istnieje ponad 150 tysięcy odmian ryżu. Ze względu na wielkość ziaren wyróżnia się: 

  • ryż długoziarnisty – jego ziarna mają długość ponad 7 mm. Charakteryzuje się niską ilością skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu nie skleja się, jest sypki. Nadaje się do dań obiadowych jako zamiennik ziemniaków oraz jako dodatek do zup i sałatek;

  • ryż średnioziarnisty – ma ziarna o długości około 6 mm. Po ugotowaniu jest dość kleisty. Przyrządza się z niego głównie risotto oraz rozmaite desery;   

  • ryż krótkoziarnisty – jego ziarenka są małe i okrągłe, ich długość to około 5 mm. Po ugotowaniu ziarna stają się bardzo miękkie i kleiste. Tę odmianę stosuje się głównie do sushi, paelli i risotto. 

Rodzaje ryżu długoziarnistego 

Najbardziej popularną w Polsce odmianą ryżu jest ryż długoziarnisty. Gotuje się go około 20 minut. Po ugotowaniu pozostaje sypki. Ze względu na kolor wyróżnia się ryż długoziarnisty biały, żółty, czerwony, brązowy, czarny. Najczęściej stosowane odmiany to ryż biały (całkowicie oczyszczony z osłonek) i brązowy (oczyszczony częściowo)

Biały ryż ma delikatny, dość neutralny smak, dlatego pasuje do wielu potraw zarówno słonych, jak i słodkich. Najczęściej podaje się go do dań mięsnych i warzywnych takich, jak kotlety czy zupa pomidorowa, także do deserów owocowych

– opowiada pracownik sklep24amk.pl.

Ryż brązowy z kolei jest zdrowszy. Ma więcej błonnika, białka i jest mniej kaloryczny. 100 g ugotowanego ryżu brązowego to około 110 kcal, a 100 g ryżu białego – ponad 330 kcal. Może być również podawany do dań obiadowych, jednak trzeba pamiętać, że ma on nieco inny, lekko gorzki, orzechowy smak. Z powodzeniem jest stosowany do gotowanych warzyw, curry, leczo, zup, deserów oraz potraw orientalnych.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.