Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego warto sięgać po makarony orkiszowe?
Produkty z białej mąki pszennej są bardzo tuczące i niezdrowe. Alternatywą dla nich mogą być mąka, kasza i makaron orkiszowy (o zróżnicowanych kształtach). Jakie są najważniejsze zalety orkiszu? Dlaczego warto sięgać po produkty wykonane z tego ziarna? Czym charakteryzuje się dobry makaron orkiszowy? Odpowiedź znajduje się w artykule.
Zalety orkiszu
Orkisz jest specjalną odmianą pszenicy, nie poddawaną procesom uszlachetniającym. Występują w nim macierzyste substancje odżywcze. Ziarno orkiszu zawiera ponad 56% skrobi, około 11% białka oraz składowe ilości tłuszczu i składników mineralnych. Duża zawartość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych nadaje mu status wyjątkowo zdrowego ziarna pszenicznego.
Przeczytaj również: Jak smakują orkisz, płaskurka i samopsza?
Regularne spożywanie produktów wykonanych z orkiszu poprawia pamięć i koncentrację. Owo ziarno pszeniczne obniża poziom cholesterolu, reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii, wspomaga krążenie i wydolność układu nerwowego, a także zapobiega różnym schorzeniom wątroby. Ponadto orkisz poprawia stan krwi, włosy, skóry, paznokci. Skutecznie wzmacnia organizm.
Co produkuje się z orkiszu?
Z orkiszu produkowana jest zmielona mąka orkiszowa, następnie przerabiana na ekologiczny makaron orkiszowy. Produkcja polega na łuszczeniu i mieleniu ziarna w młynie żarnowym. Niezwykle ważne jest, by sięgać po świeżą mąkę i makaron orkiszowy – o pełnym przemiale.
Produkty orkiszowe różnej maści można odnaleźć w specjalistycznym sklepie internetowym – Diogra z Graboszyc.
Czym charakteryzuje się makaron orkiszowy?
Makaron orkiszowy nie różni się zbytnio wyglądem od klasycznego pszennego makaronu. Posiada jedynie zmienioną barwę – zamiast żółci pojawia się bursztyn lub ciemny brąz. Wpływ na kolor ma stopień pełnoziarnistości mąki orkiszowej. Im wyższa wartość, tym ciemniejszy makaron w postaci suchej, a po ugotowaniu – cięższy i wyraźniejszy w smaku.
Każdy makaron orkiszowy jest dość sprężysty, a także bezproblemowo zachowuje oryginalny kształt, nie rozgotowuje się. Zazwyczaj ma konsystencję al dente.
Makaron orkiszowy posiada lepsze wartości odżywcze aniżeli pszenny. Taki fakt wynika z różnorodnych właściwości mąki orkiszowej i pszennej – ta pierwsza cechuje się wyższą zawartością białka i błonnika. Makaron orkiszowy to lepsze źródło witamin (z grupy B) i minerałów (miedzi, cynku, żelaza, potasu). Dzięki obecności ważnych składników odżywczych wzrasta odporność osoby spożywającej ten produkt. Orkisz szybko doprowadza do ustabilizowania poziomu ciśnienia krwi, a także zapobiega ewentualnej anemii.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana