Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto sięgać po makarony orkiszowe?

Dlaczego warto sięgać po makarony orkiszowe?

Produkty z białej mąki pszennej są bardzo tuczące i niezdrowe. Alternatywą dla nich mogą być mąka, kasza i makaron orkiszowy (o zróżnicowanych kształtach). Jakie są najważniejsze zalety orkiszu? Dlaczego warto sięgać po produkty wykonane z tego ziarna? Czym charakteryzuje się dobry makaron orkiszowy? Odpowiedź znajduje się w artykule.

Zalety orkiszu

Orkisz jest specjalną odmianą pszenicy, nie poddawaną procesom uszlachetniającym. Występują w nim macierzyste substancje odżywcze. Ziarno orkiszu zawiera ponad 56% skrobi, około 11% białka oraz składowe ilości tłuszczu i składników mineralnych. Duża zawartość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych nadaje mu status wyjątkowo zdrowego ziarna pszenicznego.

Regularne spożywanie produktów wykonanych z orkiszu poprawia pamięć i koncentrację. Owo ziarno pszeniczne obniża poziom cholesterolu, reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii, wspomaga krążenie i wydolność układu nerwowego, a także zapobiega różnym schorzeniom wątroby. Ponadto orkisz poprawia stan krwi, włosy, skóry, paznokci. Skutecznie wzmacnia organizm.

Co produkuje się z orkiszu?

Z orkiszu produkowana jest zmielona mąka orkiszowa, następnie przerabiana na ekologiczny makaron orkiszowy. Produkcja polega na łuszczeniu i mieleniu ziarna w młynie żarnowym. Niezwykle ważne jest, by sięgać po świeżą mąkę i makaron orkiszowy – o pełnym przemiale.

Produkty orkiszowe różnej maści można odnaleźć w specjalistycznym sklepie internetowym – Diogra z Graboszyc.

Czym charakteryzuje się makaron orkiszowy?

Makaron orkiszowy nie różni się zbytnio wyglądem od klasycznego pszennego makaronu. Posiada jedynie zmienioną barwę – zamiast żółci pojawia się bursztyn lub ciemny brąz. Wpływ na kolor ma stopień pełnoziarnistości mąki orkiszowej. Im wyższa wartość, tym ciemniejszy makaron w postaci suchej, a po ugotowaniu – cięższy i wyraźniejszy w smaku.

Każdy makaron orkiszowy jest dość sprężysty, a także bezproblemowo zachowuje oryginalny kształt, nie rozgotowuje się. Zazwyczaj ma konsystencję al dente.

Makaron orkiszowy posiada lepsze wartości odżywcze aniżeli pszenny. Taki fakt wynika z różnorodnych właściwości mąki orkiszowej i pszennej – ta pierwsza cechuje się wyższą zawartością białka i błonnika. Makaron orkiszowy to lepsze źródło witamin (z grupy B) i minerałów (miedzi, cynku, żelaza, potasu). Dzięki obecności ważnych składników odżywczych wzrasta odporność osoby spożywającej ten produkt. Orkisz szybko doprowadza do ustabilizowania poziomu ciśnienia krwi, a także zapobiega ewentualnej anemii.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.