Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego nie powinno zabraknąć mięsa drobiowego w dziecięcej diecie?

Delikatne mięso drobiu jest lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Próbują go nawet ci najmłodsi, którzy zwykle nie mają apetytu. Smakuje aromatycznie, jest chude i lekkostrawne. W porównaniu z innymi rodzajami mięsa, drób zawiera najwięcej świetnie przyswajalnego białka, a niewiele cholesterolu. Jakie zalety drobiowego mięsa powodują, że doskonale nadaje się dla dzieci?
Jakie wartościowe składniki można znaleźć w kurczaku i indyku?
Mięso zawiera niezbędne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, minerały i pierwiastki śladowe, takie jak żelazo i cynk, które organizm dziecka może optymalnie wykorzystać. W przypadku żywności pochodzenia roślinnego wchłanianie cennych składników nie jest tak efektywne. Eksperci zalecają spożywanie około 40 g mięsa dziennie dla dzieci w wieku 4-6 lat. Powinno to być wysokiej jakości mięso z hodowli ekologicznej.
Drób jest chudy i ma tylko 1 procent tłuszczu, dzięki czemu jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Tłuszcz z kurczaka lub indyka znajduje się w skórze i tkance tłuszczowej. Należy to wziąć pod uwagę podczas wybierania na przykład mięsa na nuggetsy, tak lubiane przez dzieci. Drób zawiera do około 24 procent doskonale przyswajalnego białka. Jest ubogi w cholesterol, ale bogaty w magnez i kwas foliowy.
Na co zwracać uwagę wybierając mięso drobiowe dla dziecka?
Mięso drobiowe powinno być cieliste i tylko lekko blade. Jeśli mięso jest bardzo jasne, oznacza to intensywną przemysłową hodowlę. Zwierzęta mają w niej mało miejsca do poruszania się, a mięso traci smak. Najlepiej drób przed kupnem dotknąć. Mięso nie może być zbyt miękkie pod lekkim naciskiem palcami. Należy sprawdzić, czy nie ma na nim plam krwi ani siniaków. Świadczy to o stresie i odbiera smak.
Mięso drobiowe należy kupować od sprawdzonych, doświadczonych producentów. W ten sposób otrzymuje się gwarancję bardzo dobrej jakości. Najlepiej jest dowiedzieć się, czy firma ma wszystkie niezbędne zezwolenia. Klienci zaopatrujący się u producenta mięsa drobiowego Starmeat wiedzą, że oferowane wyroby posiadają szereg certyfikatów. Sięgając po wyroby mrożone, warto dokładnie sprawdzić, czy pod folią nie powstały kryształki lodu i czy na mięsie nie ma białych plam. Kryształki lodu mogą również wskazywać, że łańcuch chłodniczy został przerwany. Oznacza to ryzyko skażenia zarazkami. Eksperci zalecają przechowywanie mrożonego mięsa drobiowego nie dłużej niż do końca terminu przydatności do spożycia i niespożywanie go nigdy po przekroczeniu terminu ważności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana