Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym wyróżniają się włoskie sery i wędliny?
Gdy odwiedzamy dobre włoskie delikatesy, warto skosztować wyjątkowych serów i wędlin, które z pewnością wzbogacą smak przygotowywanych przez nas potraw i przekąsek. Dlaczego powinno się jak najczęściej sięgać po specjały ze słonecznej Italii? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym tekście. Sprawdź!
Wszyscy kochają kuchnię włoską
Kuchnia włoska jest znana i lubiana na całym świecie. Niemalże każdy przynajmniej raz spróbował pizzy czy spaghetti bolognese, a to przecież tylko zaledwie mały wycinek z całego bogactwa tamtejszej kuchni. Wielu Polaków przygotowuje dania kuchni włoskiej we własnych domach. Aby efekt był zachwycający, warto korzystać z oryginalnych składników najwyższej jakości, które znajdziemy m.in. w sklepie z włoskimi specjałami Mercatino. Wówczas przyrządzane przez nas przysmaki będą smakować dokładnie tak, jak smakują w prawdziwej śródziemnomorskiej restauracji!
Przeczytaj również: Na co warto zwrócić szczególną uwagę, wybierając wędliny?
Sery znane na całym świecie
Wśród włoskich produktów, które znane są na całym świecie, znajdują się oczywiście sery. Największą popularnością cieszy się oczywiście delikatna, podpuszczkowa mozzarella, którą wytwarza się z mleka krowiego lub bawolego. Jest ona bogata w białko, wapń i witaminy z grupy B. Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania pizzy. Na uwagę zasługuje także twardy parmezan, który Włosi nazywają królem serów. Bardzo wiele osób ceni jego niepowtarzalny słony i orzechowy smak. Wielu zwolenników mają także takie specjały jak gorgonzola, ricotta czy mascarpone. Wybór jest na tyle duży, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie!
Wędliny z włoskich delikatesów
Włoskie wędliny być może nie są tak znane, jak sery, lecz również one zasługują na docenienie. Są one podziwiane przede wszystkim za swój charakterystyczny smak i teksturę. Najbardziej znana jest prosciutto crudo, czyli słynna szynka parmeńska. Jest to suszona szynka wieprzowa, która dojrzewa w specjalnych warunkach nawet przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. W dobrych włoskich delikatesach znajdziemy m.in. prosciutto cotto, tzn. szynkę gotowaną, a także pancettę, salsiccię, porchettę oraz mortadelę. Warto sięgać przede wszystkim po produkty oznaczone symbolem D.O.P., który potwierdza, że mamy do czynienia z oryginalnym włoskim wyrobem regionalnym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana