Artykuł sponsorowany

Czym wyróżniają się włoskie sery i wędliny?

Czym wyróżniają się włoskie sery i wędliny?

Gdy odwiedzamy dobre włoskie delikatesy, warto skosztować wyjątkowych serów i wędlin, które z pewnością wzbogacą smak przygotowywanych przez nas potraw i przekąsek. Dlaczego powinno się jak najczęściej sięgać po specjały ze słonecznej Italii? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym tekście. Sprawdź!

Wszyscy kochają kuchnię włoską

Kuchnia włoska jest znana i lubiana na całym świecie. Niemalże każdy przynajmniej raz spróbował pizzy czy spaghetti bolognese, a to przecież tylko zaledwie mały wycinek z całego bogactwa tamtejszej kuchni. Wielu Polaków przygotowuje dania kuchni włoskiej we własnych domach. Aby efekt był zachwycający, warto korzystać z oryginalnych składników najwyższej jakości, które znajdziemy m.in. w sklepie z włoskimi specjałami Mercatino. Wówczas przyrządzane przez nas przysmaki będą smakować dokładnie tak, jak smakują w prawdziwej śródziemnomorskiej restauracji!

Sery znane na całym świecie

Wśród włoskich produktów, które znane są na całym świecie, znajdują się oczywiście sery. Największą popularnością cieszy się oczywiście delikatna, podpuszczkowa mozzarella, którą wytwarza się z mleka krowiego lub bawolego. Jest ona bogata w białko, wapń i witaminy z grupy B. Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania pizzy. Na uwagę zasługuje także twardy parmezan, który Włosi nazywają królem serów. Bardzo wiele osób ceni jego niepowtarzalny słony i orzechowy smak. Wielu zwolenników mają także takie specjały jak gorgonzola, ricotta czy mascarpone. Wybór jest na tyle duży, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie!

Wędliny z włoskich delikatesów

Włoskie wędliny być może nie są tak znane, jak sery, lecz również one zasługują na docenienie. Są one podziwiane przede wszystkim za swój charakterystyczny smak i teksturę. Najbardziej znana jest prosciutto crudo, czyli słynna szynka parmeńska. Jest to suszona szynka wieprzowa, która dojrzewa w specjalnych warunkach nawet przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. W dobrych włoskich delikatesach znajdziemy m.in. prosciutto cotto, tzn. szynkę gotowaną, a także pancettę, salsiccię, porchettę oraz mortadelę. Warto sięgać przede wszystkim po produkty oznaczone symbolem D.O.P., który potwierdza, że mamy do czynienia z oryginalnym włoskim wyrobem regionalnym.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.