Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym wyróżniają się włoskie sery i wędliny?

Spis treści
Gdy odwiedzamy dobre włoskie delikatesy, warto skosztować wyjątkowych serów i wędlin, które z pewnością wzbogacą smak przygotowywanych przez nas potraw i przekąsek. Dlaczego powinno się jak najczęściej sięgać po specjały ze słonecznej Italii? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym tekście. Sprawdź!
Wszyscy kochają kuchnię włoską
Kuchnia włoska jest znana i lubiana na całym świecie. Niemalże każdy przynajmniej raz spróbował pizzy czy spaghetti bolognese, a to przecież tylko zaledwie mały wycinek z całego bogactwa tamtejszej kuchni. Wielu Polaków przygotowuje dania kuchni włoskiej we własnych domach. Aby efekt był zachwycający, warto korzystać z oryginalnych składników najwyższej jakości, które znajdziemy m.in. w sklepie z włoskimi specjałami Mercatino. Wówczas przyrządzane przez nas przysmaki będą smakować dokładnie tak, jak smakują w prawdziwej śródziemnomorskiej restauracji!
Przeczytaj również: Jakie składniki odżywcze kryją się w szynce?
Sery znane na całym świecie
Wśród włoskich produktów, które znane są na całym świecie, znajdują się oczywiście sery. Największą popularnością cieszy się oczywiście delikatna, podpuszczkowa mozzarella, którą wytwarza się z mleka krowiego lub bawolego. Jest ona bogata w białko, wapń i witaminy z grupy B. Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania pizzy. Na uwagę zasługuje także twardy parmezan, który Włosi nazywają królem serów. Bardzo wiele osób ceni jego niepowtarzalny słony i orzechowy smak. Wielu zwolenników mają także takie specjały jak gorgonzola, ricotta czy mascarpone. Wybór jest na tyle duży, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie!
Przeczytaj również: Jakie mięso i wędliny wybierać przy diecie bezglutenowej?
Wędliny z włoskich delikatesów
Włoskie wędliny być może nie są tak znane, jak sery, lecz również one zasługują na docenienie. Są one podziwiane przede wszystkim za swój charakterystyczny smak i teksturę. Najbardziej znana jest prosciutto crudo, czyli słynna szynka parmeńska. Jest to suszona szynka wieprzowa, która dojrzewa w specjalnych warunkach nawet przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. W dobrych włoskich delikatesach znajdziemy m.in. prosciutto cotto, tzn. szynkę gotowaną, a także pancettę, salsiccię, porchettę oraz mortadelę. Warto sięgać przede wszystkim po produkty oznaczone symbolem D.O.P., który potwierdza, że mamy do czynienia z oryginalnym włoskim wyrobem regionalnym.
Przeczytaj również: Wędliny dojrzewające jako czołowy towar eksportowy Włoch
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana