Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym są spożywcze olejki eteryczne?
Olejki eteryczne to substancje o intensywnym zapachu, uzyskiwane z różnych części roślin, takich jak kwiaty, owoce, liście, kora czy korzenie. W wielu przypadkach wykorzystuje się je do poprawy samopoczucia lub w celu wprowadzenia danej nuty zapachowej do określonych pomieszczeń. W ostatnich latach olejki eteryczne zyskały popularność także w przemyśle spożywczym ze względu na swoje wyjątkowe walory. Czym są tego rodzaju produkty?
Co warto wiedzieć o spożywczych olejkach eterycznych?
Spożywcze olejki eteryczne to naturalne lub syntetyczne substancje zapachowo-smakowe, stosowane w przemyśle spożywczym do aromatyzowania różnorodnych produktów. Znajdują zastosowanie w firmach tworzących produkty cukiernicze, mleczarskie, napoje, a także wyroby owocowo-warzywne i wiele innych. Warianty płynne są produkowane w różnych stężeniach, co pozwala na wybór produktu w pełni dostosowanego do konkretnych potrzeb. Podczas ich stosowania, należy pamiętać, że są one rozpuszczalne w tłuszczach i alkoholu. Dostępne są też warianty w proszku na bazie maltodekstryny.
Przeczytaj również: Jakie są rodzaje aromatów płynnych?
Jak wykorzystać spożywcze olejki eteryczne?
Spożywcze olejki eteryczne, tak jak zostało wspomniane, można wykorzystać w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. W produktach cukierniczych stosuje się je do produkcji ciast, ciastek, cukierków czy żelków. Znajdziesz je w też w różnego rodzaju galaretkach i budyniach, ale jako aromat proszkowy. Aromatyzowane są także kawy smakowe i herbaty oraz produkty mleczarskie takie jak jogurty i lody. W przypadku napojów olejki eteryczne wykorzystuje się przy produkcji wariantów gazowanych, syropów czy wód smakowych. Dodaje się je również do produktów owocowo-warzywnych, takich jak dżemy i marmolady.
Przeczytaj również: Do jakich produktów najczęściej stosuje się naturalne aromaty spożywcze?
Należy przy tym pamiętać, że zastosowanie olejków eterycznych w czystej formie jest ograniczone z uwagi na ich brak rozpuszczalności w wodzie, gęstość, a także wrażliwość na działanie powietrza – w wyniku kontaktu z nim szybko się utleniają, zmieniając swój smak. W związku z tym zazwyczaj stanowią składniki aromatów na bazie rozpuszczalników takich jak oleje roślinne czy alkohol.
Jakie spożywcze olejki eteryczne wybrać?
Wybór spożywczych olejków eterycznych zależy od oczekiwań klienta oraz rodzaju produktu, do którego mają być one dodane. Stosuje się je zazwyczaj, gdy chce się uzyskać efekt świeżości i orzeźwienia. W takich przypadkach doskonałym wyborem są m.in. warianty z nutami cytrusowymi. Podczas poszukiwania odpowiednich wariantów warto zwrócić uwagę na ich trwałość. Dobrze wybierać te, które w ofercie ma sprawdzony producent barwników spożywczych. Mogą być one wzbogacone o sok naturalny owocowy lub inne dodatki funkcjonalne. Ważne jest, aby wybrać olejki eteryczne o jakości gwarantującej uzyskanie odpowiedniego smaku i aromatu produktu oraz spełniające wszelkie wymagania odnośnie do bezpieczeństwa i jakości żywności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana