Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia polska?

Trzeba otwarcie przyznać, że tradycyjna polska kuchnia podbija serca każdego, kto jej spróbuje. Niezmiennie króluje zarówno w polskich domach, jak i na wystawnych przyjęciach, ale jest także ceniona przez turystów. Choć kuchnię polską w dużej mierze kształtowały kuchnie państw ościennych czy wpływ różnych narodowości, ma ona swój własny, niepowtarzalny charakter. Po czym więc można poznać tradycyjne polskie potrawy?
Niezwykła różnorodność tradycyjnej polskiej kuchni
Niewątpliwą zaletą, a zarazem cechą charakterystyczną polskich dań jest ich różnorodność. Nie brakuje potraw sytych i ciężkich, ale są też potrawy lekkie. Kuchnia polska może się różnić w zależności od regionu czy pory roku, ponieważ w dużej mierze opiera się na świeżych, lokalnych składnikach. Raz królują w niej młode warzywa, innym razem są to potrawy przepełnione grzybami z okolicznych lasów. Nie brakuje rozgrzewających zup, obfitych dań mięsnych, ale i wegetariańskich, lekkich potraw.
Przeczytaj również: Torty mokotów: co je wyróżnia na tle innych wypieków?
Dania tradycyjnej kuchni polskiej są treściwe i najczęściej podawane są w sporych porcjach. Sam obiad z reguły składa się z reguły z zupy oraz drugiego dania. Prym wiodą dania ciężkostrawne, dlatego też polska kuchnia jest niezwykle aromatyczna. Niezbędnym dodatkiem są zioła i przyprawy, które mają ułatwić późniejsze trawienie, jak np. kminek, koperek, anyż czy gałka muszkatołowa.
Podstawowe składniki oraz najpopularniejsze dania kuchni polskiej
Choć polska kuchnia jest niezwykle różnorodna, można wyłonić grupę składników, które są dla niej charakterystyczne. Do mięs należą mięso wieprzowe, mięso wołowe, dziczyzna oraz drób. Nie brakuje także ryb – kiedyś słodkowodnych, dziś częściej świeżo złowionych ryb morskich. Wśród warzyw królują ziemniaki, buraki, kapusta, cebula, ogórki czy chrzan. Słodkiego akcentu nadają potrawom śliwki, żurawina, jabłka, gruszki czy wiśnie. Nie brakuje także nabiału oraz tłuszczów. Doskonałym dowodem na popularność powyższych składników są menu najlepszych restauracji oferujących tradycyjną kuchnię polską, takich jak np. Krys-Stan w Olsztynie.
Polską kuchnią zawładnęły potrawy mączne, różnego rodzaju kiszonki i przetwory, esencjonalne zupy, aromatyczne sosy oraz dania na specjalne okazje, takie jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Nie brakuje również pysznych wypieków. Do najpopularniejszych polskich dań należą m.in.:
- pierogi,
- bigos,
- rosół,
- żurek,
- kotlet schabowy,
- gołąbki,
- sałatka warzywna,
- zrazy,
- golonka,
- makowiec,
- gulasz,
- pasztet,
- zupa grzybowa,
- zupa ogórkowa,
- kompot z suszu,
- biała kiełbasa,
- mazurek,
- pieczeń w sosie własnym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana