Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzuje się pizza w stylu chicagowskim?

Czym charakteryzuje się pizza w stylu chicagowskim?

W Polsce mało kto nie miał okazji posmakować pizzy neapolitańskiej i sycylijskiej z Włoch, ale pizza amerykańska, w tym również ta w stylu chicagowskim, dopiero zdobywa uznanie na kulinarnej mapie naszego kraju. Wyjaśniamy, czym się wyróżnia pizza z „wietrznego miasta”, kiedy dokładnie powstała i co sprawiło, że stała się tak popularna w Stanach Zjednoczonych.

Jak idea przyświecała twórcom pizzy z Chicago?

Jedną z odmian pizzy w stylu chicagowskim jest Deep Dish. Przepis na nią opracowano w 1943 roku w chicagowskiej pizzerii prowadzonej przez Ike’a Sewella. Być może sam jej twórca nie zdawał sobie wtedy sprawy z tego, że właśnie udało mu się stworzyć odmianę pizzy, która zyska tak wielu amatorów. Zamysł był prosty – wymyślić taką pizzę, która będzie bardziej gruba i puszysta od innych odmian. I to się udało!

Grube ciasto z serowo-pomidorowym nadzieniem

Bo pizza w stylu chicagowskim jest rzeczywiście bardzo wyrośnięta, ma wyjątkowo grube ciasto z wysokimi brzegami. W środku tego wysokiego placka znajduje się serowo-pomidorowy farsz z dodatkiem dużej ilości składników – różnych w zależności od tego, jaki rodzaj Deep Disha zamówimy. Dostępna w naszej ofercie Chicago Classic oprócz sera mozzarella i sosu pomidorowego zawiera pieczarki, pepperoni i cebulę. W menu Big Adriano serwujemy również Deep Dish z większą ilością sera, wersję mięsną, wegetariańską, carbonarę, BBQ, z kurczakiem, ostrą i The Special.

To ją odróżnia od klasycznych pizz włoskich, które są przygotowywane na cieńszym cieście i mają mniejszą ilość składników. Jednym słowem: nie jest to danie, którym można się nie najeść, a wręcz przeciwnie, po jej zjedzeniu wypełnia nas uczucie niezwykłej sytości.

Jak i gdzie przygotowuje się pizzę z Chicago?

W Polsce nie ma wielu lokali, które serwują pizzę w stylu chicagowskim. Pierwszą restauracją w naszym kraju, która wprowadziła Deep Disha jest amerykańska pizzeria Big Adriano z warszawskiego Ursusa. Dobrego Deep Disha przygotowuje się zgodnie z oryginalną recepturą. Sekret pizzy chicagowskiej na grubym, chrupiącym i soczystym placku z wysokimi brzegami tkwi właśnie w sposobie jej przyrządzania.

Ciasto wraz ze składnikami jest rozkładane, a potem pieczone na wysokiej patelni lub tortownicy polanej olejem. Samo pieczenie też trwa dłużej niż w przypadku klasycznych pizz – od 30 do 35 minut – ale warto poczekać. Nie tylko z powodu smaku, ale i wyglądu – Deep Dish pod tym względem znacznie różni się od innych pizz!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.