Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym charakteryzuje się makaron z pszenicy durum oraz kiedy i dlaczego warto po niego sięgnąć?
Na półkach sklepowych coraz łatwiej znaleźć makaron z pszenicy durum. Zastanawiasz, czym właściwie różni się on od zwykłego? Czy w ogóle warto go kupić? A może to tylko kolejny chwyt reklamowy? Tym razem nie. Pszenica durum rzeczywiście ma wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Dowiedz się o niej więcej i sprawdź, kiedy szczególnie warto po nią sięgać.
Pszenica durum – witaminy i minerały
Pszenica durum to tzw. twarda pszenica. Określa się ją w ten sposób ze względu na jej twarde i szkliste ziarna pokryte bursztynowo-żółtym bielmem. To właśnie z nich wytwarza się semolinę, czyli mąkę, z której powstają m.in. makarony durum. Semolina jest bogatym źródłem:
witamin z grupy B – B1, B2, B5 i B6,
cennych minerałów – takich jak: żelazo, cynk, potas, fosfor, mangan i miedź,
luteiny,
kwasu foliowego.
Można śmiało stwierdzić, że pszenica durum zasługuje na miano odżywczej i zdrowej. Właśnie dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu, np. w postaci makaronów. Jedyną grupą, która nie powinna tego robić, są osoby z alergią na gluten. Wszyscy inni zyskają, zamieniając tradycyjny makaron na ten z mąki durum. Warto jednak podkreślić, że najlepsze dla zdrowia są domowe makarony, bez dodatku sztucznych barwników.
Makaron z pszenicy durum a odchudzanie
Wiele osób na diecie rozpacza, ponieważ słyszy wciąż powielany mit, że podczas odchudzania nie powinno się jeść makaronu. Otóż 100 g makaronu durum zawiera tylko 330 kcal. Co więcej, ze względu na wysoką zawartość skrobi jest on bardzo sycący. Porcja takiego makaronu z lekkim, dietetycznym sosem na długo zaspokoi głód, dzięki czemu łatwiej będzie nie podjadać przed kolejnym posiłkiem. Być może ta wiedza sprawi, że wreszcie ze spokojem włączysz go do swojej diety.
Makaron durum dla cukrzyków
Kolejna grupa osób, która może się obawiać, sięgać po makarony to cukrzycy. Na szczęście makaron Durum ma niski indeks glikemiczny, co czyni go świetnym wyborem dla tej grupy. Zanim jednak ktokolwiek sięgnie po paczkę makaronu z pszenicy durum, powinien sprawdzić jego skład. Godne polecenia produkty oferuje firma P.P.H.U. „ANNA” – producent makaronu durum. Są one przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników – mąki, wiejskich jaj i odpowiednich przypraw. Są zdrowe i smakują jak domowe. Można po nie sięgać bez obaw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana