Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzuje się makaron z pszenicy durum oraz kiedy i dlaczego warto po niego sięgnąć?

Czym charakteryzuje się makaron z pszenicy durum oraz kiedy i dlaczego warto po niego sięgnąć?

Na półkach sklepowych coraz łatwiej znaleźć makaron z pszenicy durum. Zastanawiasz, czym właściwie różni się on od zwykłego? Czy w ogóle warto go kupić? A może to tylko kolejny chwyt reklamowy? Tym razem nie. Pszenica durum rzeczywiście ma wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Dowiedz się o niej więcej i sprawdź, kiedy szczególnie warto po nią sięgać.

Pszenica durum – witaminy i minerały

Pszenica durum to tzw. twarda pszenica. Określa się ją w ten sposób ze względu na jej twarde i szkliste ziarna pokryte bursztynowo-żółtym bielmem. To właśnie z nich wytwarza się semolinę, czyli mąkę, z której powstają m.in. makarony durum. Semolina jest bogatym źródłem:

  • witamin z grupy B – B1, B2, B5 i B6,

  • cennych minerałów – takich jak: żelazo, cynk, potas, fosfor, mangan i miedź,

  • luteiny,

  • kwasu foliowego.

 Można śmiało stwierdzić, że pszenica durum zasługuje na miano odżywczej i zdrowej. Właśnie dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu, np. w postaci makaronów. Jedyną grupą, która nie powinna tego robić, są osoby z alergią na gluten. Wszyscy inni zyskają, zamieniając tradycyjny makaron na ten z mąki durum. Warto jednak podkreślić, że najlepsze dla zdrowia są domowe makarony, bez dodatku sztucznych barwników.

Makaron z pszenicy durum a odchudzanie

Wiele osób na diecie rozpacza, ponieważ słyszy wciąż powielany mit, że podczas odchudzania nie powinno się jeść makaronu. Otóż 100 g makaronu durum zawiera tylko 330 kcal. Co więcej, ze względu na wysoką zawartość skrobi jest on bardzo sycący. Porcja takiego makaronu z lekkim, dietetycznym sosem na długo zaspokoi głód, dzięki czemu łatwiej będzie nie podjadać przed kolejnym posiłkiem. Być może ta wiedza sprawi, że wreszcie ze spokojem włączysz go do swojej diety.

Makaron durum dla cukrzyków

Kolejna grupa osób, która może się obawiać, sięgać po makarony to cukrzycy. Na szczęście makaron Durum ma niski indeks glikemiczny, co czyni go świetnym wyborem dla tej grupy. Zanim jednak ktokolwiek sięgnie po paczkę makaronu z pszenicy durum, powinien sprawdzić jego skład. Godne polecenia produkty oferuje firma P.P.H.U. „ANNA”producent makaronu durum. Są one przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników – mąki, wiejskich jaj i odpowiednich przypraw. Są zdrowe i smakują jak domowe. Można po nie sięgać bez obaw.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.